A Decor Floor bemutatja a WELL iroda előnyeit és szépségeit

– A Milliken hazai forgalmazójaként ismert Decor Floor a Do Workkel közösen meglehetősen sokszínű és számos funkciót bemutató standot állított össze, ahol valóban testközelből tapasztalhatjuk meg a legújabb irodatrendeket. Mi volt az alapkoncepció a kialakítás során? – A mi kiállítási standunk – melyet Bertóty Eszter és Szabó Z Milán tervezett nekünk – a most előtérbe […]

– A Milliken hazai forgalmazójaként ismert Decor Floor a Do Workkel közösen meglehetősen sokszínű és számos funkciót bemutató standot állított össze, ahol valóban testközelből tapasztalhatjuk meg a legújabb irodatrendeket. Mi volt az alapkoncepció a kialakítás során?

– A mi kiállítási standunk – melyet Bertóty Eszter és Szabó Z Milán tervezett nekünk – a most előtérbe került WELL minősítési rendszer 10 alapvető szempontját veszi figyelembe, hogy egy jó közérzetet biztosító munkahelyen dolgozhassanak az alkalmazottak. A 10 koncepcióból ráadásul hétre a padlóburkolat is hatással van. A fény, a levegő és a páratartalom hatásai észrevétlenek az irodában, csak annyit érzékelünk, hogy megfájdul a fejünk, feszültebbek vagyunk, nem kapunk levegőt stb., amennyiben ezek valamelyike nem megfelelő minőségben van jelen az irodatérben. Tehát a WELL elemei a háttérben fejtik ki szinte észrevétlenül a pozitív hatásaikat. Azért is fontos számunkra a WELL, mert a Decor Floor a Milliken Carpet hazai forgalmazója, amely a International WELL Building Institute egyik alapító tagja.

– Sokféle teret láthatunk a standon, számtalan szín, forma és elem jelenik meg.

– A standunk több tematikus irodateret mutat be, mi pedig ezeken keresztül demonstráljuk a legújabb irodai trendeket, fókuszba helyezve a WELL szempontokat. Az egyes zónák mindegyike más-más textúrával és színvilággal rendelkezik, amelyek az adott helyen befolyásolják a munkatársak közérzetét, ami pedig azért nagyon fontos, mert az életünk 70%-át épített környezetben töltjük el.

– Itt kedvünk támad egy nagy lakomához is, hiszen friss szőlőt és magvakat ropogtatnak a munkatársak és a látogatók, igazán hangulatos kis étkezőrészt is kialakítottatok.

– Az étkezőben az egészséges táplálkozásé a főszerep. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű vizet igyunk, illetve egészséges tápanyagot fogyasszunk.

– Ha tovább haladunk, akkor mindenféle vicces ülőmobíliát is láthatunk.

– Kialakítottunk egy olyan irodarészt is, amely dinamizmusával ösztönzi a dolgozókat, hogy folyamatosan mozogjanak, ne csak egész nap mereven üljenek a székükben. Például olyan puffokat helyeztünk el, amelyek kissé instabilak, vagyis rákényszerítenek minket arra, hogy tényleg mozgásban tartsuk a testünket, váltogassuk a pozíciónkat, fejlesszük a stabilitást. A szőnyegek is mozgásra ösztönöznek, hiszen jó érzés rajtuk sétálni. Egy akusztikai panelt is felállítottunk, az egyterű irodában a jelentős zajhatást így tudjuk csökkenteni.

– Ha pedig belépünk ebbe a kis fülkébe, akkor hatalmas csöndet érzékelhetünk, szinte megszűnik a külvilág.

– A tárgyalófülkével szeretnénk érzékeltetni, hogy hatékonyan egy csapásra megszüntethető az irodai alapzaj, amely leginkább fárasztja a dolgozókat, még ha ezt nem is érzékeljük egyértelműen. Itt még a falakat is szőnyegekkel borítottuk, hogy ezzel is megmutassuk a szőnyegek kiváló akusztikai hatásait.

– A biofília sem idegen a stand világától.

– Számos növényt is hoztunk, hiszen alapvető trend a természet becsempészése a munkahelyünkre. A jó közérzet mellett ugyanis egy élő növényfal javítja a levegő minőségét, illetve természetes párásítást biztosít, ráadásul a zöld jelenléte nyugalmat áraszt, amely elősegíti az inspirációt is. A levegő minőségét javítják ezek a kis műszaki berendezések. Az ún. ionizátor például egy olyan elektromos berendezés, amely a környező levegőből negatív ionokat állít elő, és ezzel semlegesíti a zárt terek levegőjében a szennyező részecskéket.

– Mit emelhetünk még ki a kiállított elemek közül?

– Itt ez a színes tér a találkozási pont, a közösségi tér, ahol a kollégák megihatnak egy kávét, beszélgethetnek, ötletelhetnek. Mindemellett olyan speciális lámpát is elhelyeztünk, amely a huszonnégy órás nap változó fényviszonyait felgyorsítva tudja megjeleníteni, így hangulatos fények jelzik a napszakok változását. A napszaknak megfelelő természetes fény imitációja egy zárt irodatérben csökkenti a mentális fáradtságot, hiszen úgy érezzük, mintha valóban kinn lennénk a természetben a szabad ég alatt, ellentétben a neonfény bántó hatásával.

– Végezetül mi a véleményed a rendezvényről, a háromnapos OfficeXPO-ról?

– Szüksége van a szakmának egy ilyen típusú szakkiállításra, mert a felsőoktatásban a modern irodaburkolatokkal nem foglalkoznak. Az építészek is elsősorban a dizájnra helyezik a hangsúlyt, és másodsorban jön számításba a műszaki tartalom. Ezen a rendezvényen pedig meg tudja mutatni magát a szakma, illetve láthatjuk, hogy folyamatosan fejlődni kell, hiszen a tudomány újabb és újabb eredményekkel segíti az irodapiacot, különben elvesztjük azt a tudást, ami tíz éve még korszerűnek számított. A WELL is abszolút új jelenség Magyarországon, egy vagy két éve még szinte senki sem beszélt róla, most meg lassan megjelennek a WELL-minősített irodák és irodaházak.

SOCIAL BOX