Irodaházak Éjszakája hetedszer – I. rész

Az izgalmas éjszakai túra az Egis kereskedelmi központjában (Lehel u.) kezdődött, ahol Pajor Mariann, az Egis vállalati kultúráért és a belső kommunikációért felelős vezetője üdvözölte a vendégeket. Ezt követően Feuertag Ottó, az Europa Design alapító-tulajdonosa és Mauricio Flores építész avatta be a vendégeket a kollaboratív terek kialakításának, tervezésének a részleteibe. A főbejáratnál található közösségi munkatér […]

Az izgalmas éjszakai túra az Egis kereskedelmi központjában (Lehel u.) kezdődött, ahol Pajor Mariann, az Egis vállalati kultúráért és a belső kommunikációért felelős vezetője üdvözölte a vendégeket. Ezt követően Feuertag Ottó, az Europa Design alapító-tulajdonosa és Mauricio Flores építész avatta be a vendégeket a kollaboratív terek kialakításának, tervezésének a részleteibe. A főbejáratnál található közösségi munkatér nem véletlenül nyerte el 2018-ban „Az Év Közösségi Tere” díjat, hiszen nevéhez méltóan az egész cég együttműködésével, a munkavállalói igények kollektív felmérésével és képviseletével jött létre.

Az Egis felismerve az irodai terek hatását a kollégák jó közérzetére és a munka hatékonyságának növelésére, a kommunikációt, az együttműködést és a csoportos munkavégzést lehetővé tevő téregyüttest hozott létre. A recepciós, lobby, kávézó-étkező és terasz funkciókat magában foglaló terület kialakítását az Ambiente, az építész-tervező Mauricio Flores és az Europa Design csapata végezte. Mindezt azonban az Egis munkatársainak a bevonásával, mégpedig az Europa Design által az irodai audit keretében elvégzett kérdőíves felmérés alapján.

Ennek során, a szervezeti kultúraváltás jegyében, az Egis dolgozóit arról kérdezték, hogy mi segítené a kollégáikkal történő eredményes együttműködést és a hatékony csoportmunkát.

A válaszoló munkatársak nagy része a kisebb 2-6 fő befogadására alkalmas tárgyalószigeteket említette, ahol a külső zavaró tényezők mellőzésével nyugodtan lebonyolíthatók a megbeszélések. Emellett olyan könnyen átalakítható berendezésre merült fel igény, amely a feladatoknak megfelelően gyorsan átrendezhető és ötletes, változatos megoldásaival segíti a kreatív folyamatokat és az ötletelést. Az egyéni, koncentrációt igénylő feladatok elvégzését, a laptopos munkavégzést és a nyugodt telefonálási helyszínt inkább a külső helyszínről érkező orvoslátogató munkatársak kezdeményezték.

Az irodai audit eredményének megvalósításához szükséges volt a meglévő recepciós-fogadó-büfé tér átformálása. Az alapvető építészeti koncepció egy átlátható, letisztult tér megtervezése volt, amely a különböző bútorok elhelyezésével több funkció ellátását teszi lehetővé. A korábbi büfé légtechnikai okokból is szükséges elforgatásával kinyílt az utca és a kert közötti tér, amely így tágas helyet adott a kollektív munkaformáknak. A kérdőíves megkérdezés során kiderült, hogy a munkatársak egyaránt igénylik az álló és ülő helyzetű kommunikációs szigeteket, így a kollaboratív térben egyaránt helyet kaptak a magas asztalok üléstámaszokkal, illetve görgős magas székekkel, valamint a kis dohányzóasztalok kényelmes fotelekkel.

Az akusztikus, magas háttámlás kanapék és fotelek elvonulásra, fókuszmunkára is alkalmasak, a telefonbeszélgetések pedig külön telefonfülkében is bonyolíthatók. A nyitott térben folyó kommunikáció szükségessé tette az akusztikus fali és mennyezeti panelek elhelyezését, illetve a fotelek hangelnyelő függönnyel történő leválasztását.

Az Egis munkatársainak többségénél felmerült a modernebb büfé és a nagyobb étkező igénye is, amelyet üvegfal választ el a lounge résztől. Mauricio Flores a gyógyszergyár tevékenységére is utaló kapszula formájú akusztikus bútort tervezett, amely több személy részére is lehetővé teszi a megbeszélések nyugodt lebonyolítását. Mivel a megkérdezett dolgozók több mint fele a zöld környezetet és a növényeket jelölte meg a pihenést szolgáló tényezőként, a kollaboratív terekben kaspók kerültek elhelyezésre. Ezen kívül a terasz zöld füves részben végződik, így közvetlen kapcsolat jött létre a külső és belső környezet között. A kinti természet folytonosságát jelöli a zöld padlószőnyeg is a benti közösségi térben.

Az építész által tervezett egyedi recepciós pultról rálátni az egész térre, mellette az akusztikus fotelekkel berendezett VIP váró kapott helyett, a bejárattal szemben pedig egy led fal, ami nemzetközi hatást ad a tereknek. Az Egis munkatársainak többsége gördülékenyebb kommunikációt és az információk könnyebb áramlását várta a felmérés szerint, amely meg is valósult az Europa Design által szállított bútorok inspiráló környezetében.

Az Egis székháza után a résztvevők három busszal – köztük a jó hangulatról gondoskodó partybusszal – indultak tovább a Graphisoft Parkba, amit a sorozat következő részében mutatunk be.

SOCIAL BOX