Így neveld az avokádód – tippek a zöld íróasztalra!

Most összegyűjtöttük azokat a lépéseket, amelyek segítségével sokáig gyönyörködhetünk a saját példányunkban. 1.lépés – Szabadítsd ki a magot! Vágd ketté az avokádót úgy, hogy a magot ne sértsd meg! Távolítsd el a gyümölcs húsát és mosd le a magot, de vigyázz, hogy a barna hártya épen maradjon! 2. lépés – nézd meg, hogy hol van […]

Most összegyűjtöttük azokat a lépéseket, amelyek segítségével sokáig gyönyörködhetünk a saját példányunkban.

1.lépés – Szabadítsd ki a magot!

Vágd ketté az avokádót úgy, hogy a magot ne sértsd meg! Távolítsd el a gyümölcs húsát és mosd le a magot, de vigyázz, hogy a barna hártya épen maradjon!

2. lépés – nézd meg, hogy hol van a mag alja!

Talán furcsán hangzik, de ez nagyon fontos, ugyanis egyes fajták magja ovális vagy teljesen kör alakú is lehet. Alja viszont mindegyiknek van – ez egy kicsit laposabb – innen nő majd ki a gyökérzet, ennek kell lefele néznie.

3.lépés – Fogpiszkálók

Fogj négy fogpiszkálót, és csavard be a mag négy oldalába – azonos magasságban – úgy, hogy egy kicsit felfele mutassanak. Ezek lesznek a mag állványai, amik lehetővé teszik, hogy az alja vízben állhasson.

4.lépés – Tedd vízbe!

Tedd a magot egy pohár víz fölé úgy, hogy a fogpiszkálók megtámaszthassák az üveg peremén. A mag alsó 1/3-ad része érjen be a vízbe. Ezután hagyd napfényes helyen. Célszerű átlátszó poharat használni, hogy lásd, amikor kinő a gyökér, illetve hogy mikor kell vizet cserélni. Általában öt naponta célszerű, hogy ne szaporodjanak el benne a baktériumok.

5.lépés – Várd meg, amíg kihajt!

Sok helyen olvashatunk arról, hogy 2-4 hét alatt kihajt a növény, de az is előfordulhat, hogy akár 8 hetet is várnod kell. Eközben a mag teteje kiszárad és berepedezik, a barna hártya leválik. A repedés a mag aljáig fut, ahol előbukkan a gyökér, majd a mag tetején maga a hajtás is. Fontos, hogy mindvégig biztosíts elegendő vizet a mag számára!

6.lépés – Ültessük földbe!

Amikor a növény már kb 15 cm magasra nőtt, vágd vissza kb 7-8 cm magasra. Ezzel serkented a növekedését. Amikor újra 15 cm magas lesz, ültesd el egy kb 8-10 cm átmérőjű cserép humuszban gazdag földbe úgy, hogy a mag fele kilátszódjon a földből. Ha elkészült, tedd minél naposabb helyre.

7.lépés – Öntözés

Az avokádó szereti a nedves talajt, ezért öntözd gyakran, ne hagyd teljesen kiszáradni a földjét. Ha esetleg túlöntöznéd, sárga levelek jelzik, hogy néhány napig hagyhatod száradni a földjét.

8. lépés – Metszés

Amikor a szár eléri a 25 cm magasságot, távolítsd el a két legfelső levelet. Ez arra ösztönzi a növényt, hogy oldalsó hajtásokat hozzon, és bokorszerű formát vegyen fel. Minden alkalommal, amikor a növény újabb 12 cm-t nő, ismételd meg ezt a lépést!

És ami még mindenki érdekel – fog teremni az avokádód?

Nehéz megmondani. Egyes fajták 3-4 éves korukban kezdenek teremni, de vannak olyanok is, amik csak 15 évesen. Az viszont mindenképpen segít, ha több féle magot ültetünk el együtt.

SOCIAL BOX