Ezért nem tűnnek el az irodák – 2. rész

Cikkünk első felében arról írtunk, hogy bár a munkavégzés módja gyökeres változáson esett át, a home office térhódítása mellett sem fognak eltűnni az irodák, hiszen olyan értékeket képviselnek, amelyekre vitathatatlanul szükségünk van.  Összegyűjtöttük az 5 legfontosabbat ezek közül, amiből az első kettőt, az emberiség és az innováció szemszögéből vizsgálva már bemutattuk. Jöjjön most tehát a […]

Cikkünk első felében arról írtunk, hogy bár a munkavégzés módja gyökeres változáson esett át, a home office térhódítása mellett sem fognak eltűnni az irodák, hiszen olyan értékeket képviselnek, amelyekre vitathatatlanul szükségünk van. 

Összegyűjtöttük az 5 legfontosabbat ezek közül, amiből az első kettőt, az emberiség és az innováció szemszögéből vizsgálva már bemutattuk.

Jöjjön most tehát a másik három ok, ami az irodák mellett szól.

A cél és az energia

Minden vállalkozás életében fontos, hogy a dolgozók azonos célokért, összehangoltan dolgozzanak. Ennek eléréséhez pedig szükség van egy helyre, ahol találkoznak és a formális meetingek mellett informálisan is érintkezzenek, fejlesszék, inspirálják egymást és információt osszanak meg egymással. Az SHRM tanulmánya kimutatta, hogy a jelen helyzetben a cégek 65%-a eszközöl intézkedéseket a közösségi érzés fenntartásáért, amire kiváló alkalmat jelent egy-egy ünneplés, családi események, közös tanulás és természetesen a közös munkavégzés.

Az emberek társas összejövetelei mindig is inspirálták a résztvevőket. A modern világban sincs ez másként, például az irodában, legyen szó egy véletlen találkozásról a folyosón, egy közös ebédről vagy a lift előtti várakozásról. Ezek az alkalmak emlékeztetnek minket arra, hogy egy rendszer fontos részei vagyunk.

 A munkahelyünk teret ad a kommunikációnak, amiből energiát merítünk. Az információcsere bárhol, bármikor megtörténhet, és a social media korában ez még fokozottabban érvényesül.

A virtuális találkozások nem tudják ugyanezt a szabad áramlást biztosítani. Bár vannak olyan kollégák, akik kimondottan élvezik őket, mások számára elszigetelődést jelentenek, illetve olyanok is akadnak, akik a technikai eszközök kezelése miatt küzdenek nehézségekkel.

Az viszont biztos, hogy mindegy melyik csoportba tartozunk, az online megbeszélések csökkentik a csapatba tartozás élményét, ez pedig kihat az elkötelezettségünkre is.

 

Egészség, wellbeing, gondolkodás

A változatosságra, bár eltérő mértékben, de mindenki vágyik. A munkáltatók pedig az inspiráló környezet kialakításakor arra törekednek, hogy kielégítsék ezt az igényt.

Az elmúlt hónapokban bebizonyítottuk, hogy minden feladatunkat képesek vagyunk otthonról is ellátni. Közben bevásárolunk, tornázunk, chatelünk és igen, eközben dolgozunk is. Az agyunk azonban hamar unatkozni kezd és vágyunk rá, hogy a stimuláló hatások változatosak legyenek, azaz ne csak otthon üljünk, miközben a felsorolt tevékenységeket végezzük, hanem fizikailag is érezzük a változatosságot. Ezért is fontos, hogy időnként az irodából dolgozzunk.

Az irodatér lehetővé teszi, hogy az egyes egységek és helyiségek között sétálva, pozíciót változtatva mozogjunk, és miközben fizikailag megváltozik a testtartásunk, a gondolkodásunk is követni fogja, ami jótékony hatással van a mentális egészségünkre és a memóriánkra is.

A kizárólag home officeból dolgozók gyakran számolnak be arról, hogy összezavarodott az időérzékelésük. Ha azonban van egy iroda, ahova bejárhatunk, könnyebben beáll a napi ritmus, és a változó helyszíneken folytatott megbeszélések részleteit is könnyebben tudjuk egy-egy helyhez kötni, tehát könnyebb visszaemlékezni a fontos részletekre.

 

Határok, elkötelezettség, kultúra

Az egészségünk megőrzése érdekében szükségünk van a határokra. Eredetileg könnyen elválaszthattuk a munkánkat és a magánéletünket a helyszíntől függően, de a járvány alatt a korábban megszokott egyensúly felborult, hiszen a határok elmosódtak. Bár az elmúlt időszakban bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk hatékonyan dolgozni otthonról is, kétségkívül könnyebb elmélyedni a munkában, ha nem osztjuk meg a figyelmünket a magánéleti teendőinkkel.

A vállalati kultúra nagy részét az értékek és feltevések teszik ki. Az, ahogyan a cég életében történnek a dolgok. Ennek a megtestesülése pedig az irodában a legkézzelfoghatóbb, ugyanis jó esetben a tér kialakítása is tükrözi a szervezet küldetését, és jótékonyan hat a munkavállalók elkötelezettségére, ez pedig vonzza a tehetségeket.

Az empátia és az egymásba vetett bizalom növekszik a fizikai jelenléttel. A rendszeresen együtt dolgozó csapattagok könnyebben ráhangolódnak a másikra, hatékonyabban támogatják egymást és tanulnak egymástól. A fizikai távolság ezzel szemben pszichológiai távolságot is eredményez, és rontja a csapatok dinamikáját.

A személyes találkozások a vezetőket is támogatják abban, hogy a munkavállalókra összpontosítsanak, hiszen a nonverbális jelek segítik egymás megértését. Emellett pedig a vállalati kultúra fenntartásához is elengedhetetlenek az offline találkozások.

 

Ennek ellenére a home office valószínűleg az életünk szerves része marad, hiszen a vele járó pozitívumokat szeretnénk megtartani, ugyanakkor irodákra szükségünk lesz, csupán a funkciójuk alakul át gyökeresen. Már nem a munkavégzés fő tereként, hanem a csapatok összetartozását építő, inspiráló, összpontosításnövelő terekként fogunk rájuk tekinteni.

 

SOCIAL BOX