Innovatív megbízásokat teljesített idén a MádiLáncos Studio

Az Év Irodája díj többszörös nyertes tervezőirodája, a MádiLáncos Studio komolyan gondolja, amikor azt állítja, hogy a maximumot nyújtja a megrendelők számára. Ha például „activity based workplace”-re van igény, a munkamódszer holland megálmodóját is bevonják a megvalósításba, de ne rohanjunk ennyire előre.

Az idei év hullámzó irodapiaci tengerén megszólaltattuk már a bérlői és a szolgáltatói oldal szereplőit, most azonban a MádiLáncos Studio szemszögből, tervezői oldalról tekintünk vissza, majd a jövőbe.

A Hubhub, a Ca Immo, a Blue iroda vagy a Microsoft Bistro Lounge mellett számos kiemelkedő referenciát maga mögött tudó csapat jelenleg a saját irodáját tervezi. A jövő év elején ugyanis elhagyják a Fő utcai főhadiszállást, és a CBC Irodaház (újabban Zen Garden irodaház) legfelső emeletére költöznek.  A Budai Várra és a Parlamentre is panorámás új térre a jelenleginél hatékonyabb térkihasználás érdekében váltanak.

Egy tervező számára mindig a saját részre készülő tér kialakítása a legnagyobb kihívás – ecseteli Láncos Áron, az stúdió egyik partnere. Amellett ugyanis, hogy egy olyan környezet létrehozása a cél, amiben az iroda közel 30 dolgozója hatékonyan láthatja el a feladatait, kulcsfontosságú az is, hogy a megbízók fogadására alkalmas, jól alakítható tér is szülessen. Mindez a legfrissebb tapasztalatok, a tavasz óta tartó home office által kialakult új szokások és a fenntarthatóság ötvözésével, így az érkező ügyfelek működés közben ismerkedhetnek meg a daylight szenzorokkal, az árnyékolástechnikával vagy a környezettudatos anyaghasználattal, illetve a tervezői műhely hangulatával.

A 2020-as év persze más izgalmakat is tartogatott a tervezőcsapat számára, hiszen olyan projekten dolgoztak, mint a közelmúltban átadott debreceni National Instruments iroda vagy az NN biztosító Zrt. irodája és ügyféltere, aminek a Váci Greens Irodaház ad otthont. A folyamat sajátossága, hogy bár a COVID közbeszólt, a megbízó eredetileg is szerette volna bevezetni az agilis munkavégzést, ezért a kezdetektől fogva flexibilis terek létrehozása volt a cél mindkét projektnél

A vírus hatása érezhető tervezői oldalról is. Aki még nem kezdett átalakításba, az jelenleg kivár, akiket pedig a folyamat közben értek utol a korlátozások, törekszik az alkalmazkodásra. Kijelenthetjük, hogy abban a fázisban járunk, amikor nincs kőbevésett forgatókönyv a visszatérés utáni home office arányok alkalmazására, az idén készülő irodák azonban vitathatatlanul úttörő szerepet töltenek majd be azok számára, akik jelenleg óvatos megfigyelőként követik a változásokat.

Az már most is látható, hogy az otthoni munkavégzés tartósan az irodai ökoszisztéma része marad majd a járványveszély rendeződése után is. Emellett számíthatunk egy szélesebb decentralizációra is, azaz nagy figyelmet kapnak majd a közösségi irodák vagy az egyetemi hubok is. Ez az átrendeződés sokak szerint időszerű volt, hiszen a technika már biztosította az irodától való eltávolodás feltételeit, azonban az ehhez szükséges szervezetfejlesztési lépések kidolgozása számos vállalat esetében váratott magára. Az irodatér funkciójának átalakulása ugyanis magában foglalja a munkavégzési szokások változását is. A kötelező home officenál semmi nem világít rá határozottabban a kollaboratív feladatokra, amelyek valóban igénylik a személyes találkozásokat és az ezekhez szükséges tereket.

A nem várt események ellenére Mádi Krisztina alapító kimondottan pozitív évként gondol az ideire, tele izgalmas megbízásokkal.

Ezek közül is kiemelkedő büszkeség az OTP, aminek elnyerték a fiók arculati pályázatát. Ennek keretében egyrészt működési modellváltást terveztek, hiszen az értékesítési tranzakciókon kívül eső folyamatok digitalizálásával egészen más térre volt szükség. Másrészt pedig egy arculati frissítés is aktuálissá vált, ami amellett, hogy kiemeli az OTP értékeit, mégis korszerű formában mutatja be azokat. Utóbbira több szekértő bevonásával workshopokat is szerveztek, hogy az eredmény ne csak építészeti szempontból, hanem a felhasználói élményt tekintve is kielégítő legyen. Az első megvalósult példa a Kálvin téri bankfiók, ahonnan pozitív visszajelzések érkeztek mind az ott dolgozók, mind a betérő ügyfelek részéről.

Az izgalmakat tovább fokozza, hogy a Babér utcai OTP Székház közösségi tereinek belsőépítészeti átalakításával a MádiLáncos Studiot bízták meg. Ezt a projektet, az iroda új associate partnere Szlovák János vezeti. A megrendelő kérésének megfelelően a munkavállalói komfortot előtérbe helyező, előremutató irodaházat szeretnének létrehozni legkésőbb 2022 elejére.

Az idei Az Év Irodája díjért többek között az OTP Kálvin téri fiókjával és a már említett NN irodával szállnak versenybe, ugyanakkor szintén említésre méltó színfolt a tervezőiroda idei palettáján a Novonordisk irodája, ahol egy okos és élhető egyterű munkaterületet alakítottak ki, de a BOSCH új központját vagy a Hanon székesfehérvári főhadiszállását is említhetnénk, ahol magát az épületet is a MádiLáncos Studio álmodta meg.

Bár általánosságban elmondható, hogy minden megbízás tartogat újdonságot – avat be Áron -, a BOSCH esetében az ügyfél által kért „activity based working” megvalósítása érdekében a munkamódszer holland feltalálóját, a Veldhoen + Company nevű céget is bevonták a folyamatba, ami igazi kuriózum a hazai piacon. Segítségével ugyanis egy adatok által alátámasztott tervezői munka valósulhatott meg, ami a megbízó működése szempontjából is kulcsfontosságú.

Hazánkban megfigyelhető, hogy amíg a bérleti tárgyalások viszonylag időigényesek, a tervezés előkészítésére kisebb hangsúlyt fektetnek a bérlők, pedig a funkcionális elemzés elengedhetetlen a hatékony eredmény érdekében – hangsúlyozza Krisztina.

János fontosnak tartja, hogy a folyamatot végig kísérő változás menedzsmentről sem szabad megfeledkezni, annak érdekében, hogy az új térbe költöző munkavállalók megértsék és kihasználják a koncepcióba épített lehetőségeket. Szerencsére utóbbi terén határozottan pozitív változások tapasztalhatók, az azonban jól látszik, hogy egy iroda megtervezése rendkívül komplex feladat, és egy sokrétű csapat szükséges hozzá mind a megbízó, mint a tervezők oldaláról, amiben a MádiLáncos Studio sok éves tapasztalattal rendelkezik.

A MádiLáncos Studio csapata pozitívan tekint a jövőre is, hiszen a kihívások ellenére azt tapasztalják, hogy az irodapiac stabil és a vállalatok, ha ki is várnak, de nem adják fel.

SOCIAL BOX