Újragondolt holland tradíciók az ING irodában

Az ING építészettörténeti jelentőségű épülete, valamint a holland anyacég erősen humán szemlélete inspirálta a tervezőket, hogy egy hosszútávon is értékteremtő új iroda valósuljon meg. Az elavult „bankos”, gazdagságot reprezentáló belsőépítészettel szemben a megvalósult koncepció a holland brand elveit alapul véve természetességet és egyszerűséget képvisel.

A 2001. és 2004. között épült ING-székház Erick van Egeraat, holland építész tervei alapján készült, illeszkedve a kortárs magyar irodaépítészet struktúrájába. A kor minden követelményének megfelelő 2600 négyzetméteres fejlesztés a Városliget és a századelős városszövet peremén kapott helyet. A vállalat fejlődésével azonban közel két évtized alatt elavultak az eredeti térstruktúrák, azaz eljött a felújítás ideje.

A tervezés megkezdése előtt egy intenzív „workplace strategy” folyamatot eszközöltek, amibe a teljes szervezetet bevonták. Ennek eredményeként az „activity based working” alapelvei mentén szervezték újra a tereket és bevezették a „shared desking” koncepciót.

A vezetők elhivatottak voltak az átalakítás sikere mellett, ezért egy change management tanácsadót is bevontak, aki támogatta a kollegákat, hogy az iroda minden új szolgáltatását megfelelően és maximálisan kihasználják. Ez a folyamat menet közben kiegészült járvány következményeinek feldolgozásával is.

A tervezők számára a belsőépítészeti újraértelmezés jelentette a legnagyobb kihívást, ugyanis a humán értékek megőrzését kellett összehangolni a holland szervezet magas elvárásaival, valamint ehhez brand szempontból is igazodni. A zárt cellás elrendezést nyitott terekre cserélték és transzparens elrendezést alakítottak ki.

Az újragondolt irodában nagy hangsúlyt fektettek a régi és az új kapcsolatának megőrzésére, ezért tovább vitték az Egeraat-formavilágot, és a gazdag anyaghasználatot.

A Városliget közelsége is nagy hatással volt a koncepcióra, melynek eredményeként igyekeztek elmosni a „kint” és a „bent” határait. A Dózsa György út mentén egymáshoz szervesen kapcsolódnak a különböző irodai és közösségi funkciók, erre merőlegesen pedig a Magyarországon egyedülálló technológiával épült növényoszlop-együttes, a „Liget-zöldje” köti össze vizuálisan a külső zöldfelületet és a belső kertet.

Az épület másik ikonikus eleme az ING Fórum, ahol a dolgozók új perspektívából ismerhetik meg az iroda közösségépítő funkcióját. Itt kapcsolódnak össze ugyanis az étkezések, a közösségi munkavégzés, és a feltöltődés, ráadásul a könnyen átalakítható tér további kollaborációs tevékenységek lehetőségét is magában hordozza.

Ha megnéznéd az iroda többi képét vagy szavaznál, ITT megteheted!

SOCIAL BOX