Mi van veled sorozat – Nagy-Józsa Dorka

Egy éve, hogy otthonról dolgozunk, átalakult szokásokkal, elszigetelve a legtöbb ismerőstől.

Nekünk nagyon hiányoznak a rendezvényeken látott arcok, akik mindig mondanak valami érdekeset, ezért megkerestük őket, hogy meséljenek egy kicsit. 

A sort Nagy-Józsa Dorkával (PCC, CEO, Y2Y Hungary Kft.) nyitottuk, aki csapatával továbbra is mellébeszélés nélkül támogatja a változásra megérett szervezeteket a fejlődés felé vezető úton.

Mit tapasztaltok, mi a vállalatok legnagyobb kihívása 1 évvel az új időszámítás kezdete óta?

Az, hogy van olyan kolléga, már nem is egy, akivel még senki sem találkozott személyesen. A fix home office-szal az informális szervezeti kommunikáció gyakorlatilag eltűnt a szervezetből. Nem szépen, de cserében magyarul: eltűnt a seftelés. Nincsenek egyedi dealek társosztályok között, csökken a kooperáció, az eddig is túlságosan silókban működő pozíciók, osztályok, még jobban szakadnak szerte-széjjel. Ebből legfelül kevesebb érződik, mert a valós törésvonalak általában az operatív működtetésben, a középvezetésben, a board alatti első rétegben kezdődnek, ők iszonyúan szenvednek ettől. És nincs új meeting struktúra, nincsenek még új, hivatalos keresztfunkcionális folyamatok.

Mire figyeljenek a vállalatok? Mi az, ami széles körben működhet? 

Az a fegyelmezetlenség, ami mindig is működött, a meetingek halasztgatása, a one-on-one-ok újra és újra eltörlése, most megengedhetetlen, ezekre kellene iszonyúan figyelni, hogy a munkavállaló ne érezze már folyamatosan azt, hogy valamire vár. 

A “majd a COVID után”-narratívát is el kell felejteni. Az egyik személyes kedvenc tudósom, Barabási Albert László nem véletlen használja a “COVID-évtized elején” szófordulatot. Ideje kilépnünk a tagadásból és úgy nekifogni a szervezet működésének átalakításához, hogy az van a fejünkben: “az online meeting nem azért van online, mert valamit helyettesít.”

A csapatod kapcsán milyen kihívásokat hozott az elmúlt év? Mi működött?

Mi korábban is így dolgoztunk szerencsére, nincs közös irodánk, nem is lesz még jó darabig, úgyhogy nálam érdemi változás nincsen. Az én irodám a konyhapult, az egyetlen különbség, hogy gyakran többen vannak derékmagasságban körülöttem, mint korábban – úgyhogy a zajszűrős, szigorúan vezetéknélküli fülhallgató nélkül nem tudnám már elképzelni az életem. 

Tavaly márciusban átálltunk online fejlesztésre. Szervezet-, folyamatfejlesztő workshopok, teamcoachingok, minden így megy azóta is. 

Megdupláztuk a csapatot és több mint dupláztuk az árbevételünket, szóval egyelőre – lekopogom – nem törte meg a lendületünket a COVID. 

Személyesen magamon azt láttam, hogy voltak hónapok, mikor hirtelen majdnem megduplázódtak a futott kilométereim, ami nálam remekül mutatja, hogy éppen mennyi gondolkodásra van szükségem ahhoz, hogy jól legyek.

A világ cserében rettenetesen hiányzik, de valós panaszra szerencsére nincs okom 🙂