Négy hónap alatt zöldülő irodák

Harmadik évéhez érkezett az Európai Unió által támogatott EGO Program (Network for Green Office Standardization in the EU). A KÖVET és a programba bekapcsolódó nemzetközi partnerek (SEI, TIME Foundation, Groupe One, Eco-Trend, Umatera, 21 Solution) célja egységes európai tréninganyag és sztenderd kidolgozása, amelyek segítségével a vállalatok és intézmények zöld szempontok szerint formálhatják irodai működésüket. A […]

Harmadik évéhez érkezett az Európai Unió által támogatott EGO Program (Network for Green Office Standardization in the EU). A KÖVET és a programba bekapcsolódó nemzetközi partnerek (SEI, TIME Foundation, Groupe One, Eco-Trend, Umatera, 21 Solution) célja egységes európai tréninganyag és sztenderd kidolgozása, amelyek segítségével a vállalatok és intézmények zöld szempontok szerint formálhatják irodai működésüket. A program kiemelt figyelmet fordít az egészséges munkavégzésre és a munkatársak jóllétére, emellett pedig lehetővé teszi, hogy a szervezetek évről évre javíthassák irodai működésük környezeti teljesítményét.

A KÖVET e téren szerzett másfél évtizedes tapasztalatára alapozva a program résztvevői az elmúlt két évben különböző eszközöket és oktatóanyagokat (pl. Virtuális Irodaház, Irodai ökolábnyom-kalkulátor) fejlesztettek ki, amelyek segítségével a programba bekapcsolódó irodák a nemzeti és az európai szintű verseny keretében alakítják ki zöld irodai működésüket, és mérik össze teljesítményüket. A kizárólag irodai tevékenységet végző szervezetek mellett termelő vállalatok is részt vesznek a tanulási folyamatban.

A magyar versenyzők kétnapos, interaktív, a tapasztalati tanuláson alapuló tréningen vettek részt, amely a zöld irodai működést strukturált, környezeti szempontú fejlesztési folyamatként mutatta be. A képzés keretében a versenyzők belekóstolhattak a saját Zöld Iroda-csapat megszervezésének folyamatába, a munkatársak bevonásába és motiválásába, a zöld kommunikáció kihívásaiba, a megtakarítási lehetőségekbe, valamint az iroda ökolábnyomának kiszámításába is. Áttekintést kaptak továbbá a zöld irodai működés megvalósításának teljes folyamatáról, betekinthettek egy korábbi Zöld Iroda-díjazott jó gyakorlataiba, valamint megismerkedtek a zöld irodaházak által nyújtott előnyökkel is.

A versenyzők ökotérképezéssel, az irodai ökolábnyom mérésével-, valamint az ellenőrző lista és a környezeti „időjárás-jelentés” segítségével mérik fel irodájuk kiindulási állapotát és a fejlesztésre szoruló területeket. A felmérés eredményeként minden iroda elkészíti saját akcióprogramját és kommunikációs tervét, amelyek egyfajta vezérfonalként támogatják a zöld fejlesztések és programok megvalósulását. A versenyzők négy hónapig haladnak a zöldülés útján, majd a KÖVET-szakértők helyszíni audit keretében vizsgálják meg az elért eredményeket és a jövőbeni célkitűzéseket. A 2013-as Zöld Iroda Verseny június 5-én zárul a Kinnarps Irodaházában, amikor ünnepélyes díjátadóval, egész napos kiállítással és workshopokkal várják a látogatókat.
 

SOCIAL BOX