40 éve épültek az ikertornyok

1. Az első bérlők 1972-ben költöztek be a komplexumba Több éves előkészítés után 1966-ban kezdődött el az építkezés New York Manhattan városrészében. Az összesen hét épületből álló komplexum legismertebb része a 110 emeletes, 414 méter magas ikertorony volt, ami turistalátványosságként is szolgált. 2. Az extrém sportok híveinek fantáziáját is megmozgatta A Világkereskedelmi Központ New York […]

1. Az első bérlők 1972-ben költöztek be a komplexumba

Több éves előkészítés után 1966-ban kezdődött el az építkezés New York Manhattan városrészében. Az összesen hét épületből álló komplexum legismertebb része a 110 emeletes, 414 méter magas ikertorony volt, ami turistalátványosságként is szolgált.

2. Az extrém sportok híveinek fantáziáját is megmozgatta

A Világkereskedelmi Központ New York egyik szimbólumává vált. A filmrendezők is szívesen használták helyszínként vagy háttérként. Az itthon is bemutatott alkotások közül az ikertornyok láthatóak voltak többek között a King Kongban (ezeken ugrált az óriásmajom, mancsában a Dwant alakító Jessica Langegel), Woody Allen Manhattan című filmjében, a Tőzsdecápákban vagy éppen a Reszkessetek betörők 2-ben.

Az épület az extrém sportok számos hívének fantáziáját is megmozgatta. A francia artista, Philippe Petit 1974-ben átsétált a két torony között kifeszített kötélen, a bronxi Owen Quinn 1975-ben ejtőernyővel leugrott az Északi Toronyról, míg George Willing, a “pókember”, 1977- ben a homlokzaton át felkapaszkodott a Déli Torony tetejére.

3. Az első merényletet kibírta, a második már lerombolta

Az első merényletet 1993-ban hajtották végre a World Trade Centerben. Az Északi Torony alatti parkolóban egy bombákkal telepakolt kisbuszt robbantottak fel. A terrorakciónak hat halottja és több mint ezer sebesültje volt.

Nyolc és fél évvel később, 2001. szeptember 11-én két, terroristák által elrabolt utasszállító repülő csapódott az ikertornyokba, amelyek kigyulladtak, majd később összeomlottak. A szeptember 11-ei merényletsorozatnak 2977 áldozata volt. A terrortámadáshoz köthető betegségekbe az elmúlt 11 év során mintegy 1000 ember halt bele.

4. Nemzeti imanap és összeesküvés-elméletek

George W. Bush elnök 2003-ban szeptember 11-ét nemzeti ima- és emléknappá és a hazafiság napjává nyilvánította; e napon minden évben megemlékezéseket tartanak. Az egykori WTC területén, amit “Ground Zero” néven emlegetnek, emlékparkot hoztak létre. Ugyanakkor az is tény, hogy a terrorcselekmények legendák és összeesküvés-elméletek ezreit ihlették a 2001 óta eltelt időszakban.

5. 60 másodperc alatt ér fel majd a lift a 102. emeletre

A ledőlt ikertornyok helyére tervezett irodakomplexum első felhőkarcolójának alapkövét 2004. július 4-én, az amerikai függetlenség napján rakták le. Amikor a jövő év elején elkészül, a 104 emeletes, – az Egyesült Államok létrejöttének dátumára utalva – 1776 láb (541 méter) magas, üvegből és acélból épülő One World Trade Center lesz a nyugati félteke legmagasabb és a világ harmadik legmagasabb épülete.
A komplexum egyébként összesen négy nagyobb toronyból áll majd. Az épületekben közel egymillió négyzetméternyi irodát lehet kibérelni. Az új irodaházakat David Childs tervezte.

SOCIAL BOX