Ez lesz Milánó új kultikus komplexuma! A világmárkák már tülekednek

Milánó északnyugati szegletében a La Forgiatura éveken át reprezentálta a nemzetközi és olasz kohászati ipart. Mindez persze már a múlté. A reorganizáció során közel 14 ezer négyzetméternyi eredeti objektum újul meg, amelyhez társul 10 ezer négyzetméternyi vadonatúj épület. Összesen tehát hét épületről beszélünk, amelyekben irodák és bemutatótermek lesznek kialakítva 2013 közepére. Giuseppe Tortato építész vezetésével […]

Milánó északnyugati szegletében a La Forgiatura éveken át reprezentálta a nemzetközi és olasz kohászati ipart. Mindez persze már a múlté. A reorganizáció során közel 14 ezer négyzetméternyi eredeti objektum újul meg, amelyhez társul 10 ezer négyzetméternyi vadonatúj épület. Összesen tehát hét épületről beszélünk, amelyekben irodák és bemutatótermek lesznek kialakítva 2013 közepére.

Giuseppe Tortato építész vezetésével a munkálatok azt hivatottak bizonyítani, hogyan lehet egy elhanyagolt területet újjáalkotni anélkül, hogy eközben drasztikusan beavatkoznának az eredeti struktúrákba és városi szövetbe. Az új multifunkcionális komplexum olyan különleges minőséget fog képviselni, amelyben az eredeti épület történeti hagyományait és kultúrértékét egyesítik a természetes környezettel és a legújabb technológiákkal. Így összességében az építészet és a táj között egyfajta integritás jön létre. 

 

„Ellentétben a városfejlesztési modellek többségével, ahol a város hasonló részeinek reprodukálását valósítják meg, és szinte ugyanúgy zajlik világszerte, addig a La Forgiatura teljesen helyre lesz állítva. Természetes dolog a régi struktúrák felélesztése, amelyet integrálnak a kortárs építészet geometriai formavilágába. Így a kontinuitás biztosítva van” – mondja Giuseppe Tortato, a Realstep Property Management építésze, projekttervezője, amely Milánó ipari területeinek megújítására specializálódott. Munkáik között említhetjük meg a régi General Electric gyárat Tortonában vagy a régi Richard Ginori erőművet a Morimondo úton.

Nagy hangsúlyt fektetnek a múlthoz való kapcsolódásra, ezért az újonnan megépítendő házak formavilága is kapcsolódik majd a régi struktúrákhoz. Egy igazi városi oázis fog kialakulni, ahol a régi ipari épületek nagyszerűen illeszkednek majd a zöld tetős új fejlesztésekhez. Új zöld dombokat is építenek majd a tereprendezés során, amelyek néhány esetben elérik a 8 méter magasságot is. A dombokhoz kapcsolódó épületekbe különböző szinteken lehet majd belépni, így aztán valóban különleges atmoszféra fog kialakulni, ahol a külső és belső terek, a zöldterületek, a zöld udvarok, valamint a régi és új épületek különleges kölcsönhatásban lesznek egymással.

 


 


 

„Mint a legújabb projektjeinknél, a természetes elemek szokatlan koncepcióját alkalmazzuk, mint például a föld és a fény. Úgy tekintjük ezeket az elemeket, mintha tégla vagy acélszerkezeteket építenénk. Ez a tervezői megközelítés a környezettudatos fenntarthatóság kritériumán alapszik az elemzés és tervezés teljes folyamatában, a geotermikus energia, a fény és az akusztikai megoldások is mind ezt képviselik. Úgy szeretnénk kimagasló konformitást kialakítani, hogy közben a légkondicionáló és a mesterséges fény fogyasztását erőteljesen csökkenthessük” – tette hozzá Giuseppe Tortato.

A különleges projekt igazi csemege lesz majd az olasz kereskedelmi ingatlanpiacon, vezető divatmárkák érdeklődnek az új extrém desztináció után, amelyek olyan brandeket képviselnek, mint a Napapijri, a Wrangler, a Timberland, a Eastpack vagy éppen a Reef. Egy új divatközpont van születőben. 


 


 


 


 


 


 


 


 

Fotók: Stefano Topuntoli

SOCIAL BOX