Kedvező nettarifa és okosmobil a wifi helyett

Vannak országok, ahol visszaszorulóban van a wifi – derült ki az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elhangzott körképből. Ezek egyike Svédország, ahol az internet-előfizetések viszonylag alacsony ára okozza a jelenséget. A skandináv államban a korlátozott hatókörű wifi mára, mondhatni, elvesztette jelentőségét, miután a lakosság szinte teljesen átállt az okostelefonokra. A 3G, illetve a 4G […]

Vannak országok, ahol visszaszorulóban van a wifi – derült ki az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elhangzott körképből. Ezek egyike Svédország, ahol az internet-előfizetések viszonylag alacsony ára okozza a jelenséget. A skandináv államban a korlátozott hatókörű wifi mára, mondhatni, elvesztette jelentőségét, miután a lakosság szinte teljesen átállt az okostelefonokra.

A 3G, illetve a 4G teljesen behálózza az országot, és a felhasználók gyakorlatilag bárhol felkapcsolódhatnak a netre. Ezzel a mobilellátottsággal, hálózati lefedettséggel és alacsony díjszabással Svédországban mindenki megengedheti és meg is engedi magának, hogy okostelefont használjon.

Németországban is egyre kevesebb van a repülőtereken, köztereken, kávézókban a mindenki számára jelszó nélkül elérhető wifiből. Ebben az is szerepet játszik, hogy a bűnözők könnyen hozzáférhetnek a közelükben a szabadon elérhető wifin keresztül netezők személyes adataihoz. Nyilvános helyeken ugyan egyre több jelszóval védett internethálózat működik, amelyek azonban, ha sokan használják őket, szintén nem túl biztonságosak.

A német szabályok a vezeték nélküli internettel rendelkező magánszemélyeket kötelezik arra, hogy jelszóval védjék saját hálózatukat. Erre azért van szükség, mert az országban súlyos pénzbüntetéseket rónak ki, ha valaki illegálisan tölt le zenét, filmet vagy más tartalmakat a torrent oldalakról. Ha pedig valaki a szomszéd wifijét használja, és azon keresztül tölti le ezeket, akkor automatikusan a vezeték tulajdonosa felel.

SOCIAL BOX