Környezetvédők tiltakoznak az Apple és más cégek rombolása miatt

A helyi hatóságok azután kezdeményeztek vizsgálatot, hogy a környezetvédők feljelentették az Apple – valamint a HTC – beszállítói, mert azok állítólag nehézfémeket juttattak az ország folyóiba. Az öt zöld szervezet még a múlt héten adott ki egy jelentést amiből az derült ki, hogy a Foxconn Technology Group valamint a Unimicron Technology folyamatosan szennyezi a – Sanghajnak […]

A helyi hatóságok azután kezdeményeztek vizsgálatot, hogy a környezetvédők feljelentették az Apple – valamint a HTC – beszállítói, mert azok állítólag nehézfémeket juttattak az ország folyóiba. Az öt zöld szervezet még a múlt héten adott ki egy jelentést amiből az derült ki, hogy a Foxconn Technology Group valamint a Unimicron Technology folyamatosan szennyezi a – Sanghajnak is otthont adó – Taihu medence folyóit.

A vádak szerint a két cég gyáraiból hatalmas mennyiségű nikkel és réz került a környékbeli folyókba és a talajba is, ami komoly egészségügyi fenyegetést jelent a helyi lakosságra. A Foxconn gyár-környéki vizeket feketének, és “irgalmatlanul büdösnek” jellemezték, és állításuk szerint a fertőzött talaj sárga és vörös színekben “pompázik”, az elvetett haszonnövények nem képesek kifejlődni bennük. A helyi környezetvédelmi hivatal bejelentette, megvizsgálják az ügyet és folyamatosan ellenőrzik majd a gyárakból kifolyó vizet. Bármilyen szabályszegést azonnal megtorolnak, jelentették be mikroblogjukon.

A tajvani székhelyű, az Apple mellett a Microsoftnak és a Sonynak is gyártó Foxconn szerint, tisztában vannak a vádakkal, de mint elmondták, a gyárak hulladékgazdálkodási gyakorlata összhangban van a helyi szabályozással.

“Az ipari park folyója több cég létesítményéből is kap szennyvizet” – áll a cég közleményében. Hozzáteszik: a Foxconn támogatja a kormány Taihu medence védelmére hozott tervét, és arra biztatja a többi gyártót, hogy hasonlóképpen cselekedjenek. A szintén tajvani Unimicron nem nyilatkozott az ügyben.

A kínai környezetvédők szerint a nehézfémek többnyire a nyomtatott áramkörök gyártása során jutnak a folyó vizébe. A rézszennyezés mérgezi a talajt és a folyó élővilágát, ráadásul szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz az embereknél. A nikkelről pedig régóta tudni, hogy rákkeltő hatású, tették hozzá a környezetvédők.

A HTC – aminek az Unimicron gyárában készülnek alkatrészek – a vádakra a következőket nyilatkozta: “A vállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy tiszta és megfelelő ellátási láncot hozzon létre”. Emellett igyekeznek biztosítani, hogy a beszállítók is ehhez tartsák magukat.

SOCIAL BOX