Ismét Bill Gates a leggazdagabb

A Microsoft társalapítója és nagyrészvényese az elmúlt évben a számítástechnikai vállalat részvényei árfolyamának emelkedéséből profitált. Az 58 éves Gates két éve ugyan visszavonult a vállalat vezetéséből, de még mindig 338 millió Microsoft-részvénnyel bír. Az elmúlt 20 évből 15-ben ő vezette a világ leggazdagabb embereinek Forbes-listáját. Az elmúlt négy évben azonban megelőzte őt Carlos Slim Helu […]

A Microsoft társalapítója és nagyrészvényese az elmúlt évben a számítástechnikai vállalat részvényei árfolyamának emelkedéséből profitált. Az 58 éves Gates két éve ugyan visszavonult a vállalat vezetéséből, de még mindig 338 millió Microsoft-részvénnyel bír. Az elmúlt 20 évből 15-ben ő vezette a világ leggazdagabb embereinek Forbes-listáját.

Az elmúlt négy évben azonban megelőzte őt Carlos Slim Helu mexikói telekommunikációs mágnás, aki most 72 milliárd dolláros vagyonával a második helyre szorult vissza. (A Bloomberg naponta frissített listáján már tavaly májusban visszavette Bill Gates az első helyet.)

A Forbes-lista harmadik helyén a Zara spanyol ruházati kiskereskedelmi lánc tulajdonosa, Amancio Ortega áll 64 milliárd dollárnyi vagyonnal. A negyedik Warren Buffett pénzügyi befektető 58,2 milliárd dollárral, az ötödik Larry Ellison, az Oracle cég tulajdonosa 48 milliárd dollárral.

A Forbes szerint világszerte 1645 milliárdos van. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a világ húsz leggazdagabb embere közzé, minimum 31 milliárd dolláros vagyonnal kell rendelkeznie. Tavaly ez a szám még 23 milliárd dollár volt.

A listát a technológiai vállalatok vezetői uralják: a legnagyobbat Mark Zuckerberg lépett előre, a Facebook alapítójának vagyona egy év alatt 15,2 milliárdról 28,5 milliárd dollárra nőtt. Gates, Ellison és Zuckerberg mellett ott van a listán Larry Page és Sergey Brin, a Google két alapítója, valamint Jeff Bezos, az Amazon főnöke is.

Az Egyesült Államokból 492 milliárdos, Kínából 152, Oroszországból 112 van a listán, amelynek érdekessége, hogy először került fel rá milliárdos vállalkozó Algériából, Litvániából, Tanzániából és Ugandából.

A nigériai Aliko Dangote, Afrika leggazdagabb embere lett az első afrikai, aki bekerült a világ 25 leggazdagabb embere közé 25 milliárd dolláros vagyonnal.

SOCIAL BOX