5 TIPP a bérlők felé történő energia továbbszámlázásról

Energiatovábbadás törvényi szabályozása 2013-tól a villamos energia továbbadására vonatkozóan csak a törvénynek megfelelő továbbszámlázás jogszerű a bérlők felé. A villamos energia törvény kiemeli azt az esetkört, hogy milyen feltételek mellett háríthatóak tovább a villamos energia költségek a tényleges felhasználók részére, továbbá azt, hogy a bérlők felé a tulajdonos magánvezeték használat jogcímen milyen költségtételeket érvényesíthet a […]

Energiatovábbadás törvényi szabályozása

2013-tól a villamos energia továbbadására vonatkozóan csak a törvénynek megfelelő továbbszámlázás jogszerű a bérlők felé. A villamos energia törvény kiemeli azt az esetkört, hogy milyen feltételek mellett háríthatóak tovább a villamos energia költségek a tényleges felhasználók részére, továbbá azt, hogy a bérlők felé a tulajdonos magánvezeték használat jogcímen milyen költségtételeket érvényesíthet a díj részeként a ténylegesen felhasznált energiamennyiségen felül. Ennek azért van jelentősége, mert a nem jogszabályban meghatározott feltételek szerinti továbbadás esetén súlyos büntetésre lehet számítani, így elkerülhetetlen az ide vonatkozó jogszabályok ismerete és megfelelő alkalmazása.

„Tapasztalataink szerint, ahol nincs energetikus szakember, ott nehezen tudnak eligazodni a jogszabályi kötelezettségek és lehetőségek között. Jellemző, hogy a gazdasági vezető vagy talán a műszaki vezető intézi az energiaköltségekkel kapcsolatos feladatokat. Mivel a legtöbb esetben semelyikük sem gyakorlott energetikus szakember, így nem biztos, hogy jó kezekben van az energiagazdálkodással kapcsolatos téma” – mondja Tengeri Attila, a Dome Energy vezetője. A bérlők részéről is egyre nagyobb igény mutatkozik, hogy az általuk ténylegesen elhasznált energia költség kerüljön kiszámlázásra, ezért a tulajdonos kénytelen felülvizsgálni az adott ingatlan esetében a továbbszámlázás mechanizmusát. „A magánvezeték üzemeltetési költségének kalkulációja összetett feladat, a módszer alapja a tételesen alátámasztott költségek (műszaki és számviteli egyaránt) pontos kimutatása. Tételesen ki kell mutatni a magánvezeték használatával kapcsolatos költségeket, amennyiben azt érvényesíteni kívánják” – teszi hozzá Tengeri Attila.

Energia továbbszámlázás gyakorlata

A jogszerű továbbszámlázási gyakorlat bevezetése előtt két fő esetet kell megvizsgálni. A saját mérőórával rendelkező bérlők esetén az összes havi fogyasztást (villamos energia számlán szereplő mennyiség) arányosíthatjuk az adott bérlő havi (mérőóra állás alapján számított) fogyasztásával, és az aktuális egységárak alapján számítható ki az adott bérlő havi energiafogyasztására vonatkozó összeg. Saját mérőórával nem rendelkező bérlők esetén az adott ingatlan teljes villamos energiát igénylő területeihez viszonyíthatjuk az adott bérlő által használt területet. Az összes havi fogyasztást (villamos energia számlán szereplő mennyiség) arányosítjuk a bérlő által használt területre eső fogyasztással. Ezen módszerek mellett létezhetnek más felosztási rendszerek is.

Villamos Energia törvény jogszabályi rendszere

A felhasználó a villamos energiát magánvezetéken keresztül adhatja tovább a vételező részére, amennyiben a magánvezeték létesítésére engedéllyel rendelkezik, vagy a magánvezeték egy épületen belül helyezkedik el. Arra a felhasználóra nézve, magánvezetéket egy épületen belül létesít, villamos energia továbbadása szempontjából a 66. § (2)-(7) bekezdésének és a 66/A. §-ának magánvezeték engedélyesére vonatkozó rendelkezései megfelelően irányadóak. Kattintson a témára vonatkozó jogszabályi keretrendszer eléréséhez: http://www.pannonmuhely.hu/energiatakarekos/?energiatakarekos=213

A jogszerű továbbszámlázás műszaki támogatása

A műszaki támogatásra a Pannon Épületenergetika által ajánlott Energia Kontroll Rendszer nyújt megfelelő megoldást, amely alkalmas a jelenleg alkalmazott hagyományos mérőóra leolvasás kiváltására, mert a rendszer által kigyűjtött adatok egy gombnyomással elérhetőek vagy akár a bérlők felé készített számla mellékletét képezik. Az online adatgyűjtő rendszer segítségével a fogyasztási és közmű adatok valós idejű gyűjtése valósul meg. Valamennyi fogyasztási hely valamennyi energiafajtájának 15 perces időközönkénti mérése valósul meg, így a jelenleginél sokkal részletesebb adatok segíthetik a költségcsökkentésre irányuló döntések meghozatalát. További hozadéka az energia kontroll rendszernek, hogy bevezetésével a költségek elszámolása a valós energia felhasználás alapján történik, így a bérlőket megtakarításra ösztönzik.

Az Energia Kontroll Rendszerről bővebb információkat itt találhat: http://www.pannonmuhely.hu/energetika/energia-kontroll.php.

Amennyiben a környezettudatosság mellett a költséghatékonyságnak is fontos szerepet tulajdonít, az épület üzemeltetés tekintetében mindenképpen tekintse meg weboldalunkat vagy keresse az Energiatudatos Irodaház Program tanácsadóját: Kovásznai Krisztina Pannon Épületenergetika: 06 30 963 4430; kovasznai.krisztina@pannonmuhely.hu

SOCIAL BOX