Itt az operációs rendszer amit hordhatunk

Az Android Wear a Google mobilos operációs rendszerének egy speciális, alaposan miniatürizált verziója. Jóval kisebb helyet foglal, kevesebb erőforrást igényel, és így persze jóval kevesebbre is képes, mint a telefonos verzió – ami nem is baj, hiszen például egy okosórán egyáltalán nincs szükség annyi funkcióra, mint egy mobiltelefonon. Az Android Wear rendszerű eszközök egyik legfontosabb […]

Az Android Wear a Google mobilos operációs rendszerének egy speciális, alaposan miniatürizált verziója. Jóval kisebb helyet foglal, kevesebb erőforrást igényel, és így persze jóval kevesebbre is képes, mint a telefonos verzió – ami nem is baj, hiszen például egy okosórán egyáltalán nincs szükség annyi funkcióra, mint egy mobiltelefonon.

Az Android Wear rendszerű eszközök egyik legfontosabb eleme lesz a fizikai aktivitásokkal kapcsolatos funkcionalitás: a vállalat a Google Térképekkel összekötött valós idejű sebesség- és távolságmérésről beszélt séta, futás és biciklizés közben. Ez manapság talán a legalapvetőbb dolog, minden valamirevaló gyártó hangsúlyozza a sporttevékenység támogasát okosórái, sőt okostelefonjai bemutatóiban is.

Szintén megkapja a Wear a Google Now-ból ismerhető intelligens asszisztenciát, azaz például hangbemondással lehet majd keresni vele, valamint az ehhez kapcsolódó értesítések is megjelennek majd az eszközökön.

A Weart futtató eszközök összekapcsolódnak majd a Google intelligens otthoni megoldásaival, azaz a kompatibilis tévénket, vagy éppen a termosztátot is vezérelhetjük és leolvashatjuk majd az óránkkal.

Pár hónapon belül már jönnek is az eszközök

Mindehhez első körben magukra az Android Weart futtató órákra lesz szükség, de a Google bejelentése szerint ezek sem késnek sokat: elsőként a (Google-től hamarosan a Lenovo birtokába kerülő) Motorola és az LG ad majd ki weares okosórát. A pontos megjelenési dátumokat egyelőre nem lehet tudni, csak annyit, hogy valamikor nyáron debütálnak az eszközök.

Az első körös gyártókat az Asus, a HTC és a Samsung is követi majd, velük is megegyezett már a Google. Sőt, másokkal is: az elektronikai gyártók mellett a Fossil és más divatmárkák is piacra dobják majd Android Wear alapú okosóráikat még idén.

SOCIAL BOX