Jégbe zárt iroda az atombunkerben

Természetesen Stockholmban sem őrültek meg az informatikusok, hogy szabadidejükben a földet túrják vakondmódra. Ez a különleges föld alatti helyiségcsoport már adott volt, hiszen voltak történelmi korszakok, mikor boldog-boldogtalan a nukleáris háborúra készülődve atombunkereket ásott. Tehát az Albert France Lanord Architects itt látott munkának a Bahnhof AB internetszolgáltató megbízásából 2008-ban, hogy az összesen 1200 négyzetméternyi térbe […]

Természetesen Stockholmban sem őrültek meg az informatikusok, hogy szabadidejükben a földet túrják vakondmódra. Ez a különleges föld alatti helyiségcsoport már adott volt, hiszen voltak történelmi korszakok, mikor boldog-boldogtalan a nukleáris háborúra készülődve atombunkereket ásott. Tehát az Albert France Lanord Architects itt látott munkának a Bahnhof AB internetszolgáltató megbízásából 2008-ban, hogy az összesen 1200 négyzetméternyi térbe életet leheljen, és mindezt szó szerint. A Vita Berg Park alatt található gránitsziklák mint túlvilági boltozat magasodnak a dolgozók fölé 30 méter mélységben, és kicsit úgy érezhetjük magunkat, mintha egy barlangban túráznánk. Bár nem biztos, hogy minden nap önszántunkból megtennénk ezt a túrát.

A projekt kiindulópontja az volt, hogy a sziklákra mint élő organizmusokra tekintettek, így valójában egy extrém organikus irodának a megvalósulását láthatjuk. Az emberi lények megpróbálnak akklimatizálódni e számukra idegen világban, és a földi dolgok közül a legjobbakat akarják magukkal hozni: a fényt, a növényt, a vizet és a technológiát. A tervezők tudatosan törekedtek a kontrasztra: így a sziklák dominálta szobák és az ember uralta helyiségek között látványos a különbség. A fény megteremtése igazi kihívás volt a projektfelelősök számára, ellenben az időt sikerült kiiktatni, hiszen itt a föld gyomrában mintha nem múlna az idő. A tervezők egyébként a Néma vágta (Silent Running) című scifiből és néhány James Bond-produkcióból lestek el ötleteket, így a hidegháborús fíling itt tényleg életre kel. Mindenesetre a Trónok harca sem áll távol az itteni atmoszférától, mintha az Észak kapujaként számon tartott Fekete Vár pincelabirintusában várakoznánk, hogy múljon az ítéletidő.

 

Fotók: Åke E:son Lindman

SOCIAL BOX