Nem a thaiföldi turistáknak építették az űrállomást

Bár a nemzetközi közvélemény számára Thaiföld egyet jelent Bangkokkal és a tengerparti paradicsommal, a helyi gazdaság prosperálását jól jelzi, hogy az ország távolabbi területein is gőzerővel fejlődnek a vállalkozások. Ennek ékes bizonyítéka a Nat Motor helyi központja az ország északkeleti részén, Udon Thani megyében, a laoszi határ közelében. A 2500 négyzetméteres különleges székház igazán látványos […]

Bár a nemzetközi közvélemény számára Thaiföld egyet jelent Bangkokkal és a tengerparti paradicsommal, a helyi gazdaság prosperálását jól jelzi, hogy az ország távolabbi területein is gőzerővel fejlődnek a vállalkozások. Ennek ékes bizonyítéka a Nat Motor helyi központja az ország északkeleti részén, Udon Thani megyében, a laoszi határ közelében. A 2500 négyzetméteres különleges székház igazán látványos komplexum a külső szemlélő számára, hiszen mintha egy repülőgépet látnánk magunk előtt.

Az épületet unikális formavilága a dinamizmust szimbolizálja, és mintegy összekötő láncszemet képez a közeli város fő közlekedési hálózatával. Ezek a hajtogatott burkoló elemek nem csak a funkcionális helyiségeket fedik be, hanem az épület falain túlnyúlva a félig nyitott terek számára is tetőként szolgálnak. A szimbolikus szerkezet megvédi az épületet a naptól és az esőtől, és árnyékot biztosít az odabent dolgozók számára. Az ingatlan kialakítása ilyen módon igazodik a helyi trópusi időjárási viszonyokhoz, akár csak a hagyományos thai házak.

Az épület karakterét meghatározó külső burkolat különleges alumíniumötvözetből készült, hasonlóan a repülőgépek szárnyaihoz, miközben a napszaknak megfelelően más és más karaktert biztosít az épület számára. Reggel az ég indigókék színe határozza meg a székházat, míg délután narancs-piros színvilágban pompázik az épület, amelyet a környező vöröses betonfelület tükröz vissza. Estefelé az elhaladó autók fényei táncolnak az épület homlokzatán, éjszaka pedig mesterséges világítás szolgáltat különleges látványt.

Képek: Wison Tungthunya
 

SOCIAL BOX