A Google konkurenciája már a Marsra készül

A Yandex szentpétervári irodája egy különleges helyszín, hiszen a legeredetibb vizuális hatásokkal operál, bár az is igaz, hogy már-már túlzásba viszi a technokrata elemeket, így egyfajta elidegenítő érzésvilágot is tapasztalhatunk a belső terekben. A cég dinamikus növekedését egyébként jól jelzi, hogy míg 2008-ban megelégedtek 1800 négyzetméterrel is, idén már a terjeszkedés mintegy három szinten 10 […]

A Yandex szentpétervári irodája egy különleges helyszín, hiszen a legeredetibb vizuális hatásokkal operál, bár az is igaz, hogy már-már túlzásba viszi a technokrata elemeket, így egyfajta elidegenítő érzésvilágot is tapasztalhatunk a belső terekben. A cég dinamikus növekedését egyébként jól jelzi, hogy míg 2008-ban megelégedtek 1800 négyzetméterrel is, idén már a terjeszkedés mintegy három szinten 10 ezer m2-nyi területet érintett. De most sincs megállás, hiszen a Benua üzletközpontban nemrég egy újabb emeletet is elfoglaltak.

A cég egy igazán unikális környezetet kért a tervezőktől, amelyek a világos terek adottságait maximálisan hasznosítják. Eközben a Yandex vállalati szimbólumrendszere is átalakult, és a változásokat természetesen az új miliőbe is be kellett illeszteni. A korábbi egysíkú ikonok helyét 3d-s jelek vették át, amelyek kontúrjai a falakon is megjelennek, miközben ezek a látványos elemek a felhasználók több milliós tábora számára is felismerhető rendszert alkotnak. Emellett ügyeltek arra is, hogy ökobarát anyagokat használjanak a kialakítás során, mindezeket megspékelték néhány trendi elemmel, így ipari szőnyegeket, gipszkartont alkalmaztak, míg az egyik falra moharéteget ragasztottak.

Az üzletközpont eredeti tervei meglehetősen sajátos belső tereket formáltak, ennek köszönhető, hogy az épületen átszalad egy 200 méter hosszúságú folyosó is. A fejlesztők ma már biztosan nem gondolkodnak ilyen terekben, de esetünkben a tervezők ezt az adottságot előnyükre váltották, mert a korridorban számtalan informális kommunikációs helyiséget és tárgyalószobát alakítottak ki. Mindemellett az alkalmazottak éjjel-nappal belakják az irodát, így kézenfekvőnek tűnt, hogy zuhanyzókat, étkezőt, kávézókat, rekreációs zónákat is kiépítsenek, hogy egy lelazult és relaxáló atmoszférában dolgozhassanak a kollégák.

Fotók: Peter Zaystev

SOCIAL BOX