Mennyiért dolgozhatunk egy közösségi irodában? Árak és szolgáltatások!

A hazai startup társadalom szárba szökkenésével párhuzamosan megjelentek azok a közösségi és szolgáltatott irodák, amelyek a hagyományos munkaszervezetekben nem dolgozó egyéni vállalkozókat, szabadúszókat, kezdő cégeket és startupokat befogadják, és igényes munkakörnyezetet biztosítanak számukra a megfelelő infrastruktúrával és műszaki tartalommal. Szokás szerint elsősorban Budapesten indultak el ezek a kisebb-nagyobb coworking irodák, míg vidéken elsősorban a nagyobb […]

A hazai startup társadalom szárba szökkenésével párhuzamosan megjelentek azok a közösségi és szolgáltatott irodák, amelyek a hagyományos munkaszervezetekben nem dolgozó egyéni vállalkozókat, szabadúszókat, kezdő cégeket és startupokat befogadják, és igényes munkakörnyezetet biztosítanak számukra a megfelelő infrastruktúrával és műszaki tartalommal. Szokás szerint elsősorban Budapesten indultak el ezek a kisebb-nagyobb coworking irodák, míg vidéken elsősorban a nagyobb egyetemi városokban jelentek meg – mint Szeged vagy Pécs –, ahol a felsőoktatási intézményekhez részben kapcsolható K+F tevékenység teret biztosít vállalkozó szellemű, kisebb cégeknek is. Azonban nagy a kavarodás, hiszen a szolgáltatott iroda nem ugyanaz, mint a közösségi iroda. Előbbi alapvetően önálló cellás irodákra összpontosít, míg utóbbi a nagy közös térben történő munkavégzést jelenti, aztán persze csaknem mindenhol kombinálják az egyes típusokat.

Közösségi vagy szolgáltatott iroda?

Mi most a közösségi – coworking – munkahelyekre koncentrálunk, ahol többnyire egy széket (rugalmas munkaállomás) kapunk egy közös asztalnál, vagy egy dedikált íróasztalt (fix munkaállomás), emellett persze itt is bérelhetünk önálló irodát, miközben a foglalási rendszernek és az ügyfélforgalomnak megfelelően tárgyalót is igénybe vehetünk megfelelő díjazás ellenében. Ráadásul a rugalmas és a fix munkaállomások díja is eltérő. Többféle csomag közül választhat az ügyfél, ami a bérlés időtartalmára és az igénybe vett eszközökre-infrastruktúrára vonatkozik. A rend kedvéért egy napot és egy hónapot vettünk alapul, hogy össze lehessen hasonlítani az árakat, bár ez szinte lehetetlen, ezért aztán inkább csak tájékozódó jelleggel gyűjtöttük össze a költségeket. Azokat az irodákat soroljuk fel, amelyek honlapján világosan megállapíthatók az árak.

LOFFICE

Kezdjük mindjárt a legnagyobbal, a LOFFICE-szal, amely nem is iroda, hanem hálózat, hiszen a négy budapesti helyük mellett már Bécsben is megvetették a lábukat. Mi már az irodablog.hu-n bemutattuk a Paulay Ede utcai főhadiszállásukat, amely a Zeneakadémia kottanyomdájaként kezdte nem éppen szokványos pályafutását, aztán a 21. században átnyergelt a startupokra és egyéb csodabogarakra. De a Salétrom utcai egységüket is megnéztük már, ahol korábban a Distinction fejtette ki áldásos tevékenységét, majd egy új helyen egy nagyot lépett előre. A Salétrom utcai iroda egyébként elnyerte Az Év Design Irodája címet is. A LOFFICE egy napra 5000 forintot kér, míg egy teljes hónap bérleti díja 44 ezer forint, amely tartalmaz 4 órányi tárgyalóhasználatot is. Amúgy a tárgyaló lefoglalása óránként 3000 forintot kóstál. Ha pedig székhelyként is kinéztük a helyet, az 15.000 forintunkba fog kerülni.

KAPTÁR

A KAPTÁR a belváros közepén, a Révay utcában alakította ki barátságos tereit, amelyet szintén bemutattunk már az irodablog.hu-n. 3500 forintért napi jegyet vásárolhatunk, míg a havi jegy 38.500 forintba kerül. A tagoknak emellett a kisebb tárgyaló (2-5) 3000 forintba, míg a nagyobb helyiség (12 főig) 5000 forintba kerül, ha pedig nem vagyunk tagok, akkor még plusz 500 forintot kell leszurkolnunk. De egyébként, ha van szabad hely, akkor a tagok ingyen is beülhetnek a tárgyalóba. A székhelyszolgáltatás pedig 15 ezer forintba kerül havonta, akár csak a LOFFICE esetében.

KUBIK Coworking

2014-ben nyílt a Jászai Mari téren ez a közösségi iroda, amely 3500 forintért kínálja a napi jegyet, hasonlóan a KAPTÁR-hoz. A havi díj pedig 20-45 ezer forint között szóródik függően attól, hogy hol akarunk ülni a nagyjából 40 fős nagyteres irodában. A legdrágább, ha egy saját íróasztalt igényelünk a coworking térben, míg a rugalmas munkahelyek ennél olcsóbbak. Ezekért a díjakért 1-5 óra ingyenes tárgyalóhasználat is jár, függően a bérleti díj nagyságától. Ha pedig saját cellás irodát szeretnénk, akkor egy személyre a havi díj 80 ezer forint, míg négy személy esetén 140 ezer forintról beszélünk. Ki lehet kalkulálni, hogy ha van egy négyfős cégem, akkor egy A vagy B kategóriás irodaházban mennyiért bérelhetnénk irodát, plusz még mennyibe kerülne az üzemeltetési költség, a titkárnő munkája, irodaszerek satöbbi. Emellett a kis tárgyaló óradíja 4000 forint, míg a nagy tárgyalóért, előadóteremért (10-20 fő) 9000 forintot kérnek el óránként. A székhely-szolgáltatás díja itt is hasonlóan az eddigiekhez 15.000 forint havonta.

i-Office

Az i-Office Újbudán található a Petzvál József utcában egy irodaházban, ahol közel 2000 négyzetméternyi teret birtokolnak. Itt is a közösségi terekben munkaállomást és önálló cellás irodát egyaránt lehet bérelni. Egyébként a kettő kombinációja azért is pozitív, mert ha egy cég elindult a fejlődés útján, akkor később ugyanott bérelhet önálló kis irodát, így nem szakad ki abból a kapcsolati hálóból, amit az adott közösségi irodában már kialakított magának. Ezt egyébként a LOFFICE-nál is megteheti.  Itt napi díjról nem beszélhetünk, a legkisebb igénybe vehető intervallum a 10 napos bérlet, ami 21.000 forintot kóstál, a havi díj pedig 27.000 forintba kerül – mindkét esetben 4 óra ingyen tárgyaló-használat is jár, míg a székhely-szolgáltatásért havonta 19.800 forintot kérnek. A kis tárgyaló óradíja 3000 forint, míg a nagyé 6000 forint, és cellás irodát is lehet bérelni 3000 forint/óráért.

thehub.hu

A thehub.hu létrejötte igazi nemzetközi kooperáció eredménye volt, hiszen magyar és külföldi alapítóval egyaránt rendelkezik. A Paulay Ede utcában székelnek a város szívében. A napi díj 3000 forintba, míg a havi díj 26 ezer forintba kerül, ha pedig fix munkaállomást szeretnénk magunknak, vagyis nem akarunk nap mint nap másik helyre kerülni, akkor havonta 39 ezer forintot kell fizetnünk. A havi bérletesek 2, illetve 4 óra ingyen tárgyalóhasználatban részesülnek (rugalmas, illetve fix munkaállomás esetén), amúgy pedig 3000 forintba kerül az egy órányi tárgyalóhasználat.

CoWo

A Károly körúton található a CoWorking, azaz a CoWo, amely két havi csomagot kínál az ügyfeleinek. Az alapcsomag havonta 30.000 forintba kerül, és az íróasztal-használat mellett számos szolgáltatást (ingyenes telefonhívások, zárható szekrény, fénymásolás egy limitig) kínál, azonban elég nehéz ezt összehasonlítani más közösségi irodaszolgáltatásokkal, hiszen ott másként számolják el ezeket a lehetőségeket, ezért mindenkinek egyénileg kell mérlegelni a költségeket. A prémiumcsomag havi díja 40.000 forint, amely plusz postai szolgáltatást és 0-24 órás használatot is kínál az ügyfeleinek. A székhelyszolgáltatás itt mindössze csak 5000 forint havonta.

Colabs

Már a cég honlapja is csupán angol nyelvű, jelezve, hogy a hely abban segíti a vállalkozásokat, hogy minél eredményesebben bekapcsolódhassanak a nemzetközi vérkeringésbe. Bár közösségi helyről beszélnek, itt alapvetően a cellás irodák dominálnak. Budán a Krisztina körúton és Pesten az Irányi utcában működtetnek munkahelyeket, ahol összesen 30 cellás iroda mellett mindössze 16 coworking munkahelyet kínálnak, ilyen értelemben kevésbé tartoznak a klasszikus közösségi irodák közé, vagy legalábbis a hangsúly nem ezen van. Kezdő vállalkozások számára a bérleti díjak havonta 10 euró/négyzetméternél kezdődnek, e tekintetben inkább nevezhető a hely egyfajta startup inkubátorháznak. A közösségi munkahelyek havi díja 19.700 forint

Greenspaces

Ez a közösségi iroda az Oktogonnál székel, így aztán szintén belvárosi helyszínről beszélhetünk. Itt egy munkaállomás havi díja 39 ezer forint, míg egy önálló szoba négy íróasztallal 150 ezer forintba kerül. A székhelyszolgáltatás havi díja pedig 7500 forint. Összesen 35 asztalnál ülhetnek az ügyfelek, így aztán szép kis közösség alakulhat a csillagok kedvező állása esetén.

Regus

A Regus alapvetően szolgáltatott iroda-hálózat, bár rugalmas munkahelyeket is igénybe vehetünk náluk. Ők világszerte 120 országban csaknem 3000 helyszínen kínálnak irodákat, Magyarországon hét irodaházban vannak jelen. Náluk is lehet bérelni akár egy napra is irodát, de a stratégiájuk alapvetően az ún. businessworld tagságra épül, amelyen belül különböző díjért különböző szintű szolgáltatásokat lehet kapni.

SOCIAL BOX