Ezek Kelet-Közép-Európa legnagyobb vállalatai. A MOL a 2.

Az elemzés szerint az elmúlt év a fejlődés éve volt a kelet-közép-európai régióban működő nagyvállalatok számára. A Coface nemzetközi hitelbiztosító minden évben közzétett, Top 500 című kiadványa a kelet-közép-európai térség ötszáz legnagyobb vállalatát állítja sorrendbe az eredmények, a létszám, és a fizetőképesség alapján. A hitelbiztosító szerint kedvező, hogy 2014-ben a legnagyobb cégek az árbevételük növelése […]

Az elemzés szerint az elmúlt év a fejlődés éve volt a kelet-közép-európai régióban működő nagyvállalatok számára. A Coface nemzetközi hitelbiztosító minden évben közzétett, Top 500 című kiadványa a kelet-közép-európai térség ötszáz legnagyobb vállalatát állítja sorrendbe az eredmények, a létszám, és a fizetőképesség alapján. A hitelbiztosító szerint kedvező, hogy 2014-ben a legnagyobb cégek az árbevételük növelése mellett 1,7 százalékkal bővítették a dolgozói létszámot. 

A legnagyobb cégek magasabb árbevétele arra utal, hogy javultak a gazdasági feltételek a térségben. Lengyelország “delegálta” a legtöbb céget az ötszázas listára, Magyarországon mérték a legnagyobb növekedési rátát, Csehország pedig szintén javulást ért el. A régiós vállalatok közül az autóipari cégek szerepeltek a legjobban, összesített árbevételük 10,6 százalékkal nőtt 2014-ben. Az olaj- és gázipari vállalatok együttes árbevétele ugyanakkor csökkent, 3,9 százalékkal.

A hitelbiztosító szerint a régióban a romániai 4,54 százalékos fizetésképtelenségi ráta volt a legmagasabb, a legalacsonyabb – 0,05 százalékos – érték pedig Lengyelországé. Magyarországon 2,9 százalékos fizetésképtelenségi rátát mértek 2014-ben a Coface szakértői. Magyarország kiemelkedő teljesítményt nyújtott a GDP-növekedés tekintetében, nemcsak regionális szempontból, hanem az uniós átlaggal összevetve is.

A tavalyi 3,6 százalékos növekedés után a várakozásaink szerint idén is folytatódik a fejlődés, 2,8 százalékos GDP-emelkedésre számítunk Magyarországon – idézi az elemzés Somogyi Viktort, a Coface magyar leányvállalatának országmenedzserét. 2014-ben az export hajtotta az autó- és járműgyártást, például a Daimler és az Audi nagyban hozzájárult a magyar gazdaság fejlődéséhez.

A Coface elemzése szerint a múlt évben a térség összesített GDP-je átlagosan 2,5 százalékkal nőtt, szemben az egy évvel korábbi 1,3 százalékkal. Az ötszáz legnagyobb cég összesített árbevétele hasonló ütemben, 2,1 százalékkal nőtt, ezzel párhuzamosan csökkent az érintett cégeknél a munkanélküliségi ráta, és növekedtek a keresetek.

Az ötszázas listán 176 lengyel vállalat szerepel, így az országok közötti versenyben Lengyelország áll az élen. Magyarország lett második a rangsorban: 73 vállalattal szerepel a listán, ami 3 vállalattal több az egy évvel korábbinál. Az országokat összevető listán Csehország a harmadik 65 vállalattal az előző évi 59 után. A régiós és magyar vállalatok rangsorát a PKN Orlen lengyel olajcég vezeti 25 milliárd eurós bevétellel, a második a magyar Mol Nyrt. 15,42 milliárd euróval, a harmadik pedig a cseh Skoda Auto 10,79 milliárd eurós eredménnyel.

Az első tíz cég között még egy magyar vállalat szerepel, a győri Audi-gyár 7,42 milliárd eurós bevételével, amely a hatodik helyet érte el. A Coface-listán szereplő magyar vállalatok közül a Mol és az Audi után következik a GE Hungary 4,83 milliárd eurós tavalyi árbevétellel. A negyedik legnagyobb magyarországi vállalat az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 3,79  milliárd euróval, utána pedig a kecskeméti gyárat működtető Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. áll 2,81 milliárd eurós összeggel. A listán szereplő 73 magyar vállalat összárbevétele 87,25 milliárd euró volt 2014-ben, nettó nyereségük pedig meghaladta az 1,8 milliárd eurót. 

SOCIAL BOX