Ez a világ egyik legmenőbb bankszékháza!

A DNB Bank székházát Osló Barcode negyedében alakították ki 80.000 m2-nyi hasznos alapterülettel, amelynek közelében található a város központi pályaudvara és az Operaház is gyalogosan elérhető a tengerparton. A komplexum mindhárom tömbje különleges megoldásokat tartalmaz. Az „A” épületet az MVRDV, a „B”-t az A-lab, míg a „C”-t a Dark Arkitekter tervezte. A negyed egyébként Osló […]

A DNB Bank székházát Osló Barcode negyedében alakították ki 80.000 m2-nyi hasznos alapterülettel, amelynek közelében található a város központi pályaudvara és az Operaház is gyalogosan elérhető a tengerparton. A komplexum mindhárom tömbje különleges megoldásokat tartalmaz. Az „A” épületet az MVRDV, a „B”-t az A-lab, míg a „C”-t a Dark Arkitekter tervezte. A negyed egyébként Osló új belvárosi irodanegyede, amely a tenger felől nézve csodálatos látványt nyújt.

Az „A” jelzésű ingatlan a fő épület, ahol 17 emeleten 36.500 m2-nyi belső teret alakítottak ki. A projekt célja olyan identitást és szinergiát kialakítani a bank számára, amely a közösségi és demokratikus kultúrát jeleníti meg a munkatársak és az ügyfelek számára. Az egyedi homlokzati megoldások láttán úgy tűnik fel az épület, mint egy erős szikla, amelynek formáját a természet alakította. A szikla mélyedésekbe pedig zöld teraszokat terveztek, így a közeli fjordokkal együtt az épület teljes harmóniába került a természettel.

Egyébként az épületen belül 2000 flexibilis munkahely áll rendelkezésre, miközben az ingatlan egyes elemeinek pixeles kialakítása számos belsőépítészeti megoldást támogat, ráadásul minden szint abszolút unikális, egyetlen uniformizált emeletről sem beszélhetünk. A panorámás tetőszinten egy 140 fős kantin fogadja a dolgozókat, a tréningszoba pedig 250 munkaállomást tartalmaz.

A „B” épületet is meghatározta, hogy a viszonylag szűk területen kellett egy különleges formavilággal rendelkező ingatlant tervezni. A 22.000 összalapterületű 15 emeletes házban 8 szinten irodákat, míg 7 szinten lakásokat alakítottak ki. Természetesen itt is rugalmas alaprajzzal rendelkező irodákat lehetett tervezni, míg a lakásokat hatalmas teraszokkal látták el. A lakásokat tartalmazó épületrészen egy nagyon látványos fedett közösségi tér és park is várja az itt lakókat.

A „C” jelzésű épület is kínál természetesen egyedi megoldásokat. A 12.000 m2-nyi hasznos összalapterülettel rendelkező 15 emeletes ingatlanban irodák és közösségi szolgáltatások kaptak helyet, ahol 5.000 munkahely várja az alkalmazottakat. A két felső szinten étterem és bár található, a tetőteraszon pedig 360 fokos panoráma is boldogítja az itt dolgozókat. Az épület oldalán egy ferde panorámalift köti össze a tetőteraszt a földszinti étteremmel a Dronning kapunál, amely egyben Osló egyik új sugárútjához is vezet.

Egy két emeletnyi magas nyilvános passzázs áthalad az épület földszintén, amely aztán a város központi pályaudvarához vezet. A lépcsőzetes formájú épület minden egyes lépcsőfoka két emeletnek felel meg, a déli homlokzat a fjordok, míg az északi homlokzat a város felé néz. A zöld teraszok is azt a célt szolgálják, hogy az itt dolgozók előtt egy fantasztikus panoráma bontakozzon ki, ráadásul ezek a mini parkok a belső közösségi terekhez kapcsolódnak, amelyek kétszintes magasságukkal szintén különleges hatást gyakorolnak a szemlélőre.

 

SOCIAL BOX