Merre fejlődik a közösségi iroda? Miért a LOFFICE lett a győztes?

– Magyarországon korábban elnyertétek már Az Év Irodája Design Díjat a Distinctionnal együtt, később pedig bezsebeltétek Az Év Coworking Irodája Díjat is. Most pedig Bécsben győztetek, ahol Kalmár Zoltán, az iroda.hu csoport vezetője zsűritagként a coworking kategóriáért volt felelős. Mit gondoltok, mivel érdemeltétek ki a díjat? – Ami miatt a díjra érdemesnek találtak minket, az […]

– Magyarországon korábban elnyertétek már Az Év Irodája Design Díjat a Distinctionnal együtt, később pedig bezsebeltétek Az Év Coworking Irodája Díjat is. Most pedig Bécsben győztetek, ahol Kalmár Zoltán, az iroda.hu csoport vezetője zsűritagként a coworking kategóriáért volt felelős. Mit gondoltok, mivel érdemeltétek ki a díjat?

– Ami miatt a díjra érdemesnek találtak minket, az az újító szemlélet, mely sokakat ösztönzött arra, hogy saját vállalkozását elindítsa. A régióban elsőként megvalósítottuk és pár év leforgása alatt nemzetközi szintre fejlesztettünk egy tér- és tudásmegosztáson alapuló modellt, amely a vállalkozói kedvet ösztönzi, a vállalkozók hasznára és örömére válik, hatékony és támogató.

Amivel szakmai kitüntetéseink mellett kiemelkedtünk a mezőnyből, az a sokszínű, egyedi, két országban megtalálható lokáció. Újgenerációs ipari tereinkkel – melyek között kottanyomda, cipőgyár és műanyagfeldolgozó üzem is megtalálható – ma már négy budapesti és egy bécsi helyszínen vagyunk jelen. A pesti és bécsi belváros frekventált pontjain található iroda- és rendezvénytereinket a letisztult design, izgalmas belsőépítészeti megoldások, újrahasznosított elemek és berendezési tárgyak, a környezettudatosság, az ergonómia, illetve elismert képzőművészek munkáinak irodatérbe való integrálása jellemzi. Egyaránt nagy hangsúlyt fektetünk a fenntarthatóság, a hatékonyság, a flexibilitás, az innováció és a dinamizmus témakörére.

– Egy közösségi iroda hogyan képes ellátni egyfajta katalizátorszerepet a fiatal vállalkozók számára, mi a titka a működéseteknek?

– A vállalkozók elindulását, hazai és külföldi bemutatkozását, piaci integrációját szakmai csapatunk és partnereink révén segítjük, összekötve a kreatív oldalt a gazdasági szereplőkkel és biztosítva a magyar startupok nemzetközi érvényesülését. Egyébként a vállalkozói szférában történő aktív szerepvállalásunk volt a másik fontos szempont az értékelésnél. Kiemelt célunk a magyar startup vállalkozások támogatása.

Pitch versenyeink során a vállalkozókat az európai startup világ olyan vezető fesztiváljaira sikerült már eljuttatnunk, mint a bécsi Pioneers Festival vagy a párizsi LeWeb, ahol a résztvevőknek lehetősége nyílt arra, hogy több ezer fős szakmai közönség és több száz befektető előtt mutatkozzanak be. Idén tavasszal az OXO Labs-el közösen elindítottuk a CEE Lift Off! névre hallgató regionális startup verseny-sorozatunkat. További szempont, mely szintén kiemelt minket a mezőnyből, hogy a cégek növekedési és egyéb felmerülő igényeit házon belül igyekszünk kielégíteni, lehetővé téve számukra, hogy felépített közösségüket megtartva fejlődjenek, bővüljenek. Arra ösztönözzük a dolgozókat, hogy sajátjuknak érezzék a munkatereket, hogy megosszák egymással ötleteiket, tapasztalataikat, tudásukat, hogy merjenek együttműködni, alkotni, továbblépni, haladni.

– Milyen előnyök származhatnak abból, hogy egyszerre két országban is jelen vagytok?

– Ausztriai jelenlétünkkel még szélesebb körben igyekszünk hirdetni országunk kreatív értékeit, és ösztönözni a két szomszédos ország intenzív kooperációját. Határon átnyúló vállalkozói és kulturális programjainkkal, nemzetközi konferenciákon való szereplésünkkel és hazai egyetemeken tartott előadásainkkal célunk a fiatalok vállalkozói kedvének serkentése és a nemzetközi együttműködés erősítése.

– A közösségi irodák az egész világon egyre népszerűbbek. Hogyan lehet egyedivé válni ezen a virágzó és folyamatosan fejlődő piacon?

– Konkrét recept nem létezik. A véget nem érő aktivitásainkkal és értékalapú szolgáltatásainkkal, amelyek egy részét már felsoroltam, igyekszünk kiemelkedni a versenytársak közül. A mi mindennapjaink arról szólnak, hogy mások, érvényesülésén, sikerén dolgozunk és a törődés meghálálja önmagát.

– Milyen új igényeket láttok, ami jelentkezik a coworking piacon? Az elmúlt egy évben van-e érzékelhető változás vagy tendencia, hiszen villámgyorsan növekszik a közösségi irodakultúra?

– A megosztás alapú gazdaság fejlődése megállíthatatlan. Ezt bizonyítja az a rengeteg modell, amely az elmúlt évben/években a “sharing economy” témakörében napvilágot látott. Emberek millióit kapcsolja össze nap mint nap, ami azt bizonyítja, hogy valós igény van rá. Ezek az emberek egyrészt egymást támogatják, másrészt maguk is jövedelemre tesznek szert a modellek által, és az így kialakult win-win szituáció motiválja őket a továbblépésben és fejlődésben.

– A nemzetközi helyzet fokozódik, nyugaton a helyzet sohasem változatlan, folyamatosan meg kell felelni.

– Így van. Egy utópikus, ám bizonyos országokban és szinteken már létező tendenciát láthatunk. A közösségi irodák piacán a természetes kiválasztódás mellett fontossá válik a specializálódás. A coworking terek gombamód szaporodnak és megfigyelhető egyfajta céhesedés. A kifejezetten egyes szakmákra kialakított irodák és “makerspacek” tagjaik bizonyos mértékű érdekképviseletének ellátására is szakosodnak. Ami nagy álmunk és amely modellen már régóta dolgozunk, az olyan közösségi terek létrehozása, melyek a gyermekmegőrzést és a nyugdíjasok ellátását is végzik, ezzel tehermentesítve a vállalkozókat, segítve piaci integrációjukat. Bölcsöde, óvoda, gyermekmegőrző, játszóház, illetve nyugdíjas klub, idősek otthona, ápolószolgálat egy fedél alatt. A nonprofit modellek egy részének finanszírozását azonban még megoldatlan problémának látjuk Magyarországon.

SOCIAL BOX