Elképesztő dizájn! Mikor fog egy magyar minisztérium így kinézni?

A Hofman Dujardin Architects is része volt annak a kiválasztott csapatnak, amely felújította és felfrissítette a két minisztérium két épületét, amelyek összesen 60 ezer négyzetméternyi belső teret jelentettek. Az egészségügyi, jóléti és sportminisztérium, illetve a szociális ügyekkel és foglalkoztatással foglalkozó minisztérium főhadiszállásáról van szó. A renováció egybe esett azzal a törekvéssel, hogy a holland kormány […]

A Hofman Dujardin Architects is része volt annak a kiválasztott csapatnak, amely felújította és felfrissítette a két minisztérium két épületét, amelyek összesen 60 ezer négyzetméternyi belső teret jelentettek. Az egészségügyi, jóléti és sportminisztérium, illetve a szociális ügyekkel és foglalkoztatással foglalkozó minisztérium főhadiszállásáról van szó.

A renováció egybe esett azzal a törekvéssel, hogy a holland kormány vízfejét csökkentsék, illetve az új munkakultúrákat a minisztériumokban is meghonosítsák. Az épületeket eredetileg még az 1990-es években tervezték posztmodern felfogásban, az inspirációt Manhattanből és Hágából kapták. Az újradizájnolás során a két épületet egy transzparens és világos átriummal kötötték összes. Az eredmény önmagáért beszél: nagyteres koncepció, átláthatóság, üvegtárgyalók, klassz kávézók és közösségi terek. Így azért könnyebb ügyeket intézni.

A folyamat során a tervezők észrevették, hogy az épületek belső tereinek egyes hangsúlyos elemei a holland építészet és művészet ismert motívumaiból is merítettek, ezért kiválasztottak több mint 30 festményt az egészség, a szórakozás és a munka témakörében. Mindegyik festményt az adott emelet alaprajzi méretére nagyítottak, amelyeket aztán 50*50 centiméteres szőnyegdarabokra osztottak. Az eredeti művek színgazdagságát pedig úgy próbálták meg rekonstruálni, hogy a Hofman Dujardin Architects további 70 színt rendelt meg a szőnyeggyártóktól. Az eredmény lenyűgöző, minden emelet elképesztő atmoszférával rendelkezik.

SOCIAL BOX