Globális szolgáltató központok a vidéki nagyvárosainkban

Negyedük vidéki Jelenleg több mint 100 szolgáltató központ (shared service center – SSC) működik Magyarországon, amelyek túlnyomó többsége Budapesten található. Csupán néhány cég találta megfelelő helyszínnek a nagyvárosainkat, de így is már a vidéki munkaerő aránya elérte a 25%-ot. A HOA (Hungarian Service and Outsourcing Association) SSC Benchmark 2015-ös felmérésében 29 hazai SSC vett részt, […]

Negyedük vidéki

Jelenleg több mint 100 szolgáltató központ (shared service center – SSC) működik Magyarországon, amelyek túlnyomó többsége Budapesten található. Csupán néhány cég találta megfelelő helyszínnek a nagyvárosainkat, de így is már a vidéki munkaerő aránya elérte a 25%-ot. A HOA (Hungarian Service and Outsourcing Association) SSC Benchmark 2015-ös felmérésében 29 hazai SSC vett részt, amelyek 76%-a a fővárosban dolgozik, de negyedük már vidéken működik. A HIPA (Magyar Befektetési Ügynökség) adatai szerint a főváros mellett a legnépszerűbb települések: Pécs, Székesfehérvár, Szeged, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza.

Jól látható, hogy a vidéki helyszínek esetében a legfontosabb: rendelkezzenek nagy egyetemekkel, ahonnan tömegével kerülnek ki képzett, nyelveket beszélő fiatalok, akik kellő számú munkaerőt jelentenek az SSC-k számára. Ez az adott városoknak is kedvező, hiszen így meg tudják tartani a fiatalokat, akikre alapozva növekszik a helyi vásárlóerő, valamint pezsgő és sokszínű kulturális élet alakulhat ki, vagyis a városi közösség virágzik, és egészséges jövőkép formálódik.

Kevés minőségi irodaház

A vidéki helyszínekkel kapcsolatban kulcsmomentum a megfelelő irodaépületek megtalálása. Az irodapiac meglehetősen egyoldalú Magyarországon, hiszen szinte csak Budapesten épülnek irodaházak, illetve a magyar fővárosban sem fejlesztettek jó néhány évig a válságnak köszönhetően. A krízis után is nagyon lassan talált magára a fejlesztői piac, hiszen amíg Prága és Varsó folyamatosan a beruházások célpontjai voltak, addig Budapest hosszú téli álmát aludta.

És akkor még hol vannak a vidéki települések, hiszen az ún. másodlagos városok esetében is van egy kritikus lélekszám, ami alatt nemigen éri meg fejleszteni. Emiatt aztán alig létezik vidéki irodapiac, negyedekről pedig egyáltalán nem beszélhetünk. De nem csak a négy fal fontos, hanem a belső terek alaprajzi struktúrája, a nagy alapterület egy szinten, a jó alakíthatóság és az igényes szolgáltatások a közelben. Ma már az SSC-iparban a munkakultúrák követik a nemzetközi trendeket, amelyek a sok közösségi helyszínre, kollaborációs zónákra és relaxációs területekre helyezik a hangsúlyt, egy régi, „B” kategóriás irodaházban mindezeket az igényeket nehezen lehet kielégíteni.

Alakul a vidék

A lengyeleknél a másodlagos városok lélekszáma is eléri a félmilliót, de a cseheknél is megközelítik a 300-400 ezer főt, ezzel szemben nálunk egyedül Debrecen lépi át a 200 ezer főt, amely vonzerőt jelenthet az SSC-k számára. Magyarországon a többi városban az egyetemi jelenlét következtében lehet annyi potenciális munkavállaló, akikből fel lehet tölteni egy új SSC dolgozói létszámát, vagyis az adott város lélekszámához viszonyítva sokkal nagyobb az egyetemi hallgatók aránya, mint normál esetben. Persze a hosszú távú gondolkodás elősegítheti, hogy egy SSC zöldmezős beruházásban valósítson meg fejlesztést a magyar vidéki helyszíneken, de fontos, hogy állami és/vagy önkormányzati kedvezmények társuljanak a beruházáshoz, valamint ugye erős marketinggel a vidéki lokációkat fel kell helyezni a nemzetközi térképre.

Debrecenben a minap jelentették be az amerikai Flowserve Corporation érkezését, amely mintegy 400 munkahelyet teremt, mindemellett még itt három központ működik a HIPA adatai szerint: British Telecom, IT Services, National Instruments. Szegeden szintén az IT Services és a Provident talált otthonra, Miskolcon a Vodafone alakított ki globális központot, Pécsett a BUW, a Hellmann, az IT Services és a Unisys, Székesfehérváron az Alcoa, a Harman és a IBM, míg Nyíregyházán a LEGO és Raiffeisen működtet SSC-t.

Sok esetben egy globális cég Budapesten és egy vidéki helyszínen is nyit irodát, ami a magyar piac erejét és elismertségét is jelenti. Így az 1990-es években úttörőként megjelenő IBM az első, székesfehérvári iroda után 2004-ben Budapesten is kialakított egy irodát, a British Telecom 2004-ben a fővárosban, majd 2007-ben Debrecenben telepedett le, míg az IT Services Hungary 2006-ban Budapesten, 2007-ben Debrecenben, 2012-ben Pécsett nyitott új központot, az Unisys pedig Budapest (2006) után 2012-ben Pécsett bővítette tevékenységét.

Szeged, Debrecen és Pécs

A szolgáltató központok kialakítását segítő programokat is indítottak a nagy vidéki egyetemvárosok. Így az SSC Szeged Projekt célja, hogy a dél-alföldi régió székhelyét felhelyezzék a nemzetközi vállalatok térképére. Ennek érdekében egyrészt összehozzák a város vezetőit az SSC szektor képviselőivel, befektetőket keresnek az infrastruktúra további fejlesztésére, másrészt szeretnék megismertetni a szolgáltató központokat a Szegedi Tudományegyetem hallgatóival. A kezdeményezéstől azt várják, hogy néhány év alatt több száz magas hozzáadott értékű munkahely jön létre Szegeden, hiszen évente 4-6 ezer jól képzett, idegen nyelveket beszélő diák végez az egyetemen, akiknek a jelentős része elhagyja a várost.

Debrecenben az SSC-szektor 2007-ben jelent meg az IT Services Hungary jóvoltából, amely ma már 2500 magasan képzett alkalmazottat foglalkoztat a BREEAM in Use minősítéssel rendelkező Hun-Office Irodaházban. Az épület 2016-ban elnyerte Az Év Legzöldebb Projektje díjat is Az Év Irodája versenyen. Ez is igazolja, hogy nem csak a marketingen és a végzett egyetemi hallgatókon múlik az SSC-szektor vidékre csábítása, hanem megfelelő helyszínek is szükségesek. Jó példa erre a National Instruments, amely egy igényes kampuszt épített ki gyártótevékenységgel együtt. Az irodadizájn itt valóban világszínvonalú megoldásokat vonultat fel, így Debrecen e tekintetben is bekerült a nemzetközi vérkeringésbe. Friss hír, hogy a Cívis Ház Zrt. közbeszerzést írt ki egy Tüzér utcai, 13 ezer m2-es telken felépítendő irodaház terveire. Az SSC-k elcsábításában pedig az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ vállal aktív szerepet.

A Hellmann Worldwide 2015-ben a budapesti irodája után új részleget nyitott Pécsett is, ahol a végzett egyetemi hallgatókra alapoznak, így jelenleg 4 SSC működik a városban. A Hellmann egyébként 2016-ban elnyerte Az év SSC beruházása díjat is. A Pécs2020 Program keretében uniós támogatások segítségével több szolgáltató központnak alkalmas helyszínt is ki akarnak alakítani (Ifjúsági Ház, Puskin téri volt kollégium), vagyis a nagyméretű, jelenleg használaton kívüli épületek átalakítása teremthet megfelelő lokációt a szolgáltató központoknak. A városban egyébként a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. foglalkozik befektetésösztönző tevékenységgel. 

A budapesti SSC-világról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Képek: National Instruments (Debrecen)

SOCIAL BOX