Érezd jól magad az irodában!

Ülj kevesebbet! Az ülőmunka nincs jó hatással szervezetünkre, ezért óránként állj fel, és mozgasd át magad. Az emelhető asztalok is jó megoldást nyújthatnak, így nem kell a munkát megszakítanod, akkor állsz fel, amikor csak szeretnél. Aki folyamatos ülőmunkát végez, annak napi 2 óra mozgás kell ahhoz, hogy szervezete a megfelelő egyensúlyban maradjon. A túl sok […]
  1. Ülj kevesebbet! Az ülőmunka nincs jó hatással szervezetünkre, ezért óránként állj fel, és mozgasd át magad. Az emelhető asztalok is jó megoldást nyújthatnak, így nem kell a munkát megszakítanod, akkor állsz fel, amikor csak szeretnél. Aki folyamatos ülőmunkát végez, annak napi 2 óra mozgás kell ahhoz, hogy szervezete a megfelelő egyensúlyban maradjon. A túl sok ülés egészségügyi problémákhoz vezethet; mobil alkalmazások segíthetnek a mozgásban, és figyelmeztetnek a szünetek fontosságára

  2. Ablakot ki! Közismert tény, hogy a munkahelyi klímától sokaknál alakul ki allergia, a rossz levegő fejfájást okozhat, és csökkenhet a hatékonyság. Ha nincs lehetőség mellőzni a levegő keringető rendszert, nyisd ki az ablakokat és szellőztess egy nagyot. Néhol sajnos erre nincs lehetőség, főleg a magas irodaházakban, ahol általában biztonságtechnikai okok miatt nincs nyitható ablak. Ilyen esetben menj le egy néhány percre az utcára, szellőztesd ki a fejedet.

  3. Fesd zöldre az irodát! Vagy csak 1-1 falat, ugyanis tanulmányok bebizonyították, hogy a zöld szín fejleszti a kreatív gondolkodást. Válassz egy kellemes, nem túl vibráló árnyalatot, mely nyugtatja az idegeket. Nincs lehetőség a festésre? Vedd körül magad zöld tárgyakkal az asztalon – a piros színt kerülni kell, ellenkező hatást válthat ki: a negatív gondolatokért és agresszív viselkedésért felelős.

  4. Növényeket mindenhova! Zöld barátaink tisztítják a levegőt, dekoratívak és jó érzést keltenek – ha nem lehet sok növény az irodában, az asztalokon vagy a szekrény tetején 1-1 növény is megteszi a hatását. Ha lehet, inkább zöld levelűeket válassz, melyek bírják a strapát és a munkahelyi körülményeket. Kerüld a kaktuszokat és a túl erős illatú növényeket – a bódító illatok ugyanis zavarhatnak munka közben.

  5. Használj aromaterápiát! Csempéssz az irodába kellemes, alig érezhető illatokat. Egyes növények, mint például a citrom aromája jó hatással van a közérzetre és az elmére is egyaránt. Felejtsd el a légfrissítőket vagy az illatos gyertyákat, legjobb, ha illóolajakat használsz erre a célra. Ma már egészen elegáns kiszerelésben is kapható változatok is léteznek.

  6. Ne egyél az asztalnál! Határozd meg a munka területét, és az egyéb tevékenységekre való helyeket is – a munka az íróasztalnál történik, az evés pedig a konyhában vagy a közösségi helyeken. Ha nem az asztalodnál eszel, akkor egyrészt elkerülöd az apró ételmaradékok szétszóródását a billentyűzeteden, másrészt jó, ha nem egész nap egy helyen vagy – a helyváltoztatás jót tesz, serkentőleg hat az elmére.

  7. Figyelj oda a tartásodra! Egész nap ülni nem túl jó dolog, de a görnyedés még ennél is rosszabb. Az egészség és a munkabéli hatékonyság miatt is fontos a helyes tartás. Húzd ki magad és helyezd a monitorod szemmagasságba (ne feljebb vagy lejjebb). Ha lehetőség van rá, ergonomikus széken dolgozz, mely segít a helyes tartás megtartásában. Sőt, ma már olyan készülékeket is lehet kapni, melyek figyelmeztetnek, ha túl renyhe az ülőpozíciód.

  8. Válaszd a fényt! És ha lehet, akkor a természetes fényt, ugyanis ez az egyik legjobb motiválóerő, csak kevesen tudják. Ha nincs lehetőség ablak közelébe ülni az irodában, akkor válassz a munkastílusodnak és munkakörödnek megfelelő melegségű fényforrást. A hidegebb, kékes árnyalat segíti az analitikus gondolkodást, míg a melegebb árnyalatok a segítik a szociális kapcsolatokat.

  9. Az állatok segíthetnek! Egy 2012-es tanulmány szerint azok a dolgozók, akik kis kedvenceiket magukkal vihették a munkahelyükre, sokkal aktívabbak és produktívabbak voltak, mint állatok nélküli társaik. A legjobb, ha a munkahely állatbarát, így bármikor bevihetjük kutyánkat, macskánkat, hogy jobb kedvre derítsenek minket. Ha nem megengedett, akkor egy akvárium az irodában is sokat dobhat a közérzeten.

  10. Csempészd be az otthonod! Nem szó szerint, de egyes elemeit mindenképp érdemes. Mik azok a tárgyak, amiktől jobb kedved lesz, amiket megszoktál, hogy mindig körülötted vannak? Legyen az a nagymama régi asztali órája, vagy a kislányod rajzai, a személyes tárgyak otthonosabbá teszik a munkakörnyezetet. De vigyázz, nehogy túlzsúfold az asztalt, mert azzal az ellenkező hatás éred el, és eltereli a figyelmedet a sok csecsebecse.

Képek: ikea, esbright, homedit, archiproducts