Mozgalmas év lesz a hazai energiaszektorban

Az energiaszektor legnagyobb hazai beruházása, a két új paksi atomblokk építése hónapok óta várja a brüsszeli állásfoglalást arról, hogy a projekt életképes-e állami támogatás nélkül is. Az uniós szakértők azért késlekednek, mert több legyet ütnének egy csapásra. Paks II.-t abból a szempontból is vizsgálják, hogy – összhangban az új brüsszeli téli energiacsomag elvárásaival – részévé válhat-e […]

Az energiaszektor legnagyobb hazai beruházása, a két új paksi atomblokk építése hónapok óta várja a brüsszeli állásfoglalást arról, hogy a projekt életképes-e állami támogatás nélkül is. Az uniós szakértők azért késlekednek, mert több legyet ütnének egy csapásra. Paks II.-t abból a szempontból is vizsgálják, hogy – összhangban az új brüsszeli téli energiacsomag elvárásaival – részévé válhat-e a térségi kölcsönös energiasegítség-nyújtó társulásnak. Emellett olyan, „ütésálló” véleményt szeretnének kiadni, amelyen nem találnak fogást azok a piaci és más szereplők, akik az állami támogatással épülő angliai Hinkley Point C erőmű uniós jóváhagyását is megtámadták.

Brüsszel nem tiltja vagy engedélyezi a beruházásokat, hanem több-kevesebb feltételt szabhat a megvalósításukhoz. Igaz, a feltételei miatt lehetséges, hogy át kell ütemezni a paksi előkészületeket, ahogyan az 2016-ban is megtörtént, amikor a projekttől több tételben összesen 87 milliárd forintot csoportosították át más beruházások javára. A Paks II.-höz kínált orosz hitel lehívása csak a brüsszeli állásfoglalás után kezdődhet meg. Ám talán sor sem kerül rá, vagy amint lehív Magyarország egy tételt, máris visszafizeti olcsóbb nyugati forrásból.

A hitelszerződés felmondása nincs terítéken. Paks II. környezetvédelmi engedélye az idén jogerőssé válhat, és a beruházás megkaphatja a telephelyengedélyt is. Az építkezés megkezdése, azaz a „gödörnyitás” 2018-ra várható. A paksi előkészület téma lehet Vlagyimir Putyin orosz elnök februári budapesti látogatásán, ahogy a Gazprom hosszú távú – lapunkban bejelentett – itteni gáztárolási, áramtermelési és dunai cseppfolyósgáz-szállítási együttműködési elképzelése is.

Az idén élénkülhet a hazai áram- és gázpiac a jelentősen lecsökkent szállítási és tárolási tarifák, továbbá az áramtőzsde, valamint a gáztőzsde fejlesztéseinek köszönhetően. Az utóbbi már kereskedik a – drágán eladható – kiegyenlítő gázzal is, és új stratégián dolgozik. Nála sokkal több kiegyenlítő gázt forgalmaz a termék felhasználója, az FGSZ Zrt., amelynek regionális kapacitáslekötő internetes rendszeréhez a romániai, a bulgáriai és a görögországi gázrendszer-üzemeltető után az év elején csatlakozott az osztrák is.

A Démász Zrt. alapjain az idén elindulhat az állami egyetemes áramszolgáltatás a társaságot megvásárló ENKSZ Zrt. irányításával. Az Elmű-ÉMÁSZ Energiakereskedő Zrt. hasonló célú megvétele bő egy éve késik. Az állami MVM energiacsoport megnövelheti a Mátrai Erőműben lévő hányadát, romániai víz- és szélerőművet vásárolhat, vagy vehet üzemeltetésbe, az utóbbi feladatra a hazai áramhálózatok kapcsán is nyitott.

Az idén hazai zöldberuházások sora indulhat az életbe lépett új támogatási rendszerben, az MVM és a Mátrai Erőmű pedig jelezte, hogy újabb napelemparkot létesítene. Bővülhet a villanyautózás infrastruktúrája a közelgő új e-töltő-telepítési pályázatok révén, és további sűrítettgáz-töltők létesülésére is számítani lehet.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX