10 figyelemfelkeltő közösségi iroda a nagyvilágban

Coboat – a tengerjáró közösségi iroda Amikor már azt hinné az ember, hogy nincs olyan, amit még ne találtak volna ki a közösségi irodák életében, akkor jön a közösségi hajó. A Coboat ötlete 2015-ben született meg, az alapítók számára a közösségi irodák hangulata és a vegyes társaságok születése adták az inspirációt, de arra gondoltak, miért cövekeljenek […]

Coboat  a tengerjáró közösségi iroda

Amikor már azt hinné az ember, hogy nincs olyan, amit még ne találtak volna ki a közösségi irodák életében, akkor jön a közösségi hajó. A Coboat ötlete 2015-ben született meg, az alapítók számára a közösségi irodák hangulata és a vegyes társaságok születése adták az inspirációt, de arra gondoltak, miért cövekeljenek le egy kikötőben, hogyha mehetnek messzebbre is? A régi katamaránt teljesen újjávarázsolták. A Coboat előző életében a Nemo nevet viselte, akit 1998-ban építettek, a felújítás során napelemeket kapott és elektromos motormeghajtást. Ez a hajó egyesíti a közös munkát és egy álmot: bejárni az egész világot. Világot látni, felfedezni új városokat és új emberekkel találkozni, mindezt munka közben. A 25 méter hosszú hajón körülbelül 20 munkatárs tartózkodhat a fedélzeten egy időben. A szolgáltatások között szerepel az éjjel-nappal elérhető internet lehetősége, a tengeren műholdas kapcsolat segítségével, a partokhoz közel pedig 3G vagy 4G hálózatok érhetőek el.

HUB Australia  Sydney, Ausztrália

A HUB Australia a HUB Network tagjaként üzemel, amely mind az öt kontinensen működtet közösségi irodákat. Ausztráliában három irodával rendelkeznek, Sydney mellett Adelaide-ben és Melbourne-ben, globálisan pedig 40 helyszínen üzemeltetnek közösségi munkahelyet. A sydneyi iroda a tagok számára a legkülönbözőbb tereket kínálja fel munkavégzésre, legyen az privát iroda, foglalható tárgyalószoba, megosztott íróasztal vagy projektszoba. Extraként hangfelvevő szoba, meditációs helyiség és edzőterem is a munkavállalók rendelkezésére áll. Az erkély különleges szerepet játszik az iroda életében, még szabadtéri programokat is lebonyolíthatnak a tagok. Az ausztrál életérzés mindenhol megfigyelhető, az iroda nagy részét műfű borítja, az egyik falon pedig egy hatalmas kép pálmafákat és naplementét ábrázol, szinte az óceánparton érezhetjük magunkat. A felhasználók a nap huszonnégy órájában és a hét minden napján felkereshetik a HUB Australiát.

Hubud – Bali, Indonézia

Hubud a település első közösségi irodája, mely nevét a Hub in Ubud kifejezés után kapta. A coworking helyet azért alakították ki, mert szerették volna modernizálni a munkavégzést, hiszen a most felnövő generáció egy függetlenebb és fesztelenebb munkastílust preferál. Az építmény maga hagyományos indonéz építészeti stílusban, bambuszból és újrahasznosított fából készült, félig nyitott, félig zárt. A nyitott tér egyfajta szabadságot ad a dolgozóknak, a természet közelsége pedig csak fokozza ezt az érzést: az őserdő mélyén, hatalmas fákkal és a többi digitális nomádokkal körülvéve minden munkanap felhőtlenül telik. A workshopok, meet-upok, tanfolyamok és természetesen a bulik egyik állandó helyszíne. Mindemellett a közösségi iroda az ázsiai coworking szövetség egyik vezető tagja.

KoHub – Koh Lanta, Thaiföld

Thaiföld a digitális nomád közösség fellegvára, mely már egy ideje virágzik a turisztikai infrastruktúra és az alacsony megélhetési költségek miatt. Plusz pozitívum, hogy nincsenek étterem-, kávézó- vagy üzletláncok, csak a helyi boltok, így különösen alacsonyak az árak, és még nem vették át a főszerepet a nagy irodaházak. A hely maga nagyon multikulti, a thai emberek mellett a legkülönbözőbb ország cégei választják telephelyül Koh Lantát. A KoHub egy olyan közösségi irodát kínál a trópusokon, melyet az átutazó üzletemberek és a hátizsákos startuperek is igénybe vehetnek. A családias oázis mindössze két percre van a tengerparttól, így a meetingeket és a közösségi iroda eseményeit akár a víz mellett is megtarthatják.

Primary – New York, USA

A well-being jegyében nemcsak családias hangulat és kedvező bérleti konstrukciók, hanem wellnessrészleg is várja a munkavállalókat a Primary közösségi irodában. Számtalan test- és léleknyugtató program közül választhatnak a dolgozók, például jóga- és meditációs órák segítenek levezetni a nap közben felgyülemlett stresszt, valamint egy fitneszstúdiót is a kollégák rendelkezésére bocsátottak. A figyelmes iroda öltözőkkel és zuhanyzókkal is felszerelt, hogy a sportokat űzők mozgás után felfrissülten tudják folytatni a munkát. Az iroda megjelenésében a harmóniára törekedtek, melyet mohával, zöld növényekkel és friss virágokkal kívánnak elérni annak érdekében, hogy megteremtsék a tökéletes zen hangulatot.

The Great Room – Szingapúr

Mintha egy luxusszálloda halljába lépnénk be, pedig igazából a The Great Room egy közösségi irodát rejt. A munkahely megjelenése nem véletlenül ilyen, ugyanis azt a hatást szerették volna elérni, mintha a kollégák egy luxusszállodában dolgoznának. A tökéletes élmény elérése érdekében olyan programokat és eseményeket iktattak be, mint a kontinentális reggeli közös elfogyasztása minden hétfőn, vagy a whisky kóstolás munka után. Az édesszájúaknak pedig ott van egy pop-up desszertbár is. „A vendégszeretet a fő filozófiánk” – ez közösségi iroda ars poeticája. Az elegáns coworking szellemiségének megfelelően a bútoroknál okume fát és sárgaréz díszítéseket használtak, a pompás bőrkanapé és márvány bár pedig a hotel hangulatot idézi meg anélkül, hogy túlságosan csillogó lenne.

Huckletree Shoreditch – London, Anglia

A londoni coworking hálózat áprilisban nyitotta meg legújabb irodáját. A hely nagyon sokszínű, és nem riad vissza az extremitásoktól sem: a szokásos munkahelyi előadók és munkaállomások mellett squash- és kosárlabdapályák, valamint egy biciklirámpa is a sportos dolgozók rendelkezésére áll. Azt állítják, hogy ez a coworking tér az ambiciózus elmék és a problémamegoldók helye, mely egyszerre lehet munkahely, játéktér és inspirációs színtér is. A munkatársak támogatják és motiválják egymást, ráadásul lehet, hogy a mellettünk ülő a potenciális tanácsadó, új befektető, mentor vagy ügyfél szerepét fogja betölteni az életünkben. A Shoreditch-i irodában tíz különálló irodateret, kétszáz asztalt és négy tárgyalót vehetnek igénybe a kollégák.

La Verriere – Nizza, Franciaország

Az ipari negyedek fényeitől és a Szilícium-völgytől messze található egy csendes, európai közösségi iroda, mely egyidejűleg egy nyugodt szentély és egy pörgős munkahely. A jelen és a múlt egyszerre él egymás mellett az irodában, ugyanis az 1905-ben készült színes üvegtető a mai napig ott díszeleg az épület tetején, mely egykor egy fényűző hotel épületeként szolgált, és a társasági élet központjaként elegáns bálokat rendeztek itt. Most is a társadalmi élet központja, ám más értelemben: kreatívok és startupok kaptak helyet az épület patinás báltermében. A régmúlt csillogását a modern kiegészítőkkel ötvözték, letisztult vonalvezetésű bútorokkal és ergonomikus ülőalkalmatosságokkal látták el, a munkatársak például fittballokon végezhetik el napi teendőiket.

Innov8 – Chandigarh, India

„Azért jöttünk létre, hogy megtörjük a hagyományos indiai startup kultúrát. Ez több, mint egy munkahely, ez egy közösségi mozgalom, mely forradalmasítja a munkát” – vallja a coworking iroda. Az Innov8 számtalan szolgáltatást kínál, többek között gyors internetet, légkondicionálást, állandó élelmiszer-utánpótlást és közös étkezéseket. A családias környezetről a hangulatos dizájn és a sok ülőalkalmatosság gondoskodik. Ezt erősítve élő növények és motivációs szövegek is találhatóak a falakon. A 650 négyzetméteren közel száz munkaállomást alakítottak ki, melyeket játékokkal, többek közt csocsóval és minigolffal egészítettek ki.

NeueHouse – Los Angeles, USA

A közösségi iroda egyértelműen a régi és az új Los Angeles találkozása. 2015 októberében nyitotta meg kapuit a közösségi tér, ez a második NeueHouse coworking a láncolatban, ezen kívül még Londonban és New Yorkban is van irodájuk. A régi időkben nagy pezsgés volt itt, 1938 és 2007 között a ma közösségi irodaként üzemelő épület adott otthont a CBS Columbia Square Studiosnak. A régi kulturális és társadalmi élet egyik meghatározó színtereként üzemelt, s ez a mai napon sincs másként, csak a közösség változott meg. Orson Welles, Lucille Ball és Bob Dylan helyett ma már kezdő vállalkozók és kreatív szakemberek látogatják az épületet. A NeueHouse dizájnerei nem engedték elveszni az egykori hollywoodi csillogást, így dél-kaliforniai stílusban bőrkanapék, tölgyfa asztalok és ezüstözött díszítőelemek emelik az iroda fényét.

Megjelent az Ingatlan Évkönyv 2016 kiadványban. Az ingatlanevkonyv.hu oldalon ingyenesen megrendelhető

SOCIAL BOX