A nagyvállalatok bíznak a magyar gazdaságban

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, márciusi inflációs jelentése alapján idén 3,6 százalékos gazdasági növekedés várható. A K&H nagyvállalati növekedési index felmérése alapján – amelyhez 350, évi 2 milliárd forintot meghaladó árbevételű céget kérdeztek meg – szinte eltűntek az egy és a három éves időtávon belül gazdasági visszaesésre számító cégek. Az előző negyedévi felméréshez képest valamelyest […]

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, márciusi inflációs jelentése alapján idén 3,6 százalékos gazdasági növekedés várható. A K&H nagyvállalati növekedési index felmérése alapján – amelyhez 350, évi 2 milliárd forintot meghaladó árbevételű céget kérdeztek meg – szinte eltűntek az egy és a három éves időtávon belül gazdasági visszaesésre számító cégek. Az előző negyedévi felméréshez képest valamelyest csökkent a magasabb növekedést feltételezők aránya, ezzel párhuzamosan viszont nőtt a jelenlegi növekedési ütem fennmaradásában bízó nagyvállalatok aránya. 

A felmérés rámutat, hogy bár az első negyedévben erőteljesen nőtt a beruházási aktivitás, viszont a vállalatok szerényebb üzleti beruházási szándékkal és várt pénzügyi eredménnyel terveznek a következő egy évben. Részben az uniós források megállásának következtében a nagyvállalatok egyelőre kivárnak a beruházásokkal, jelenleg a cégek 34 százalékuk tervez fejlesztést a következő egy évben.

A fejlesztési szándék összefügghet a várt pénzügyi eredményekkel: míg egy éve 2,9 százalékos árbevétel és 2,2 százalékos profitbővülést vártak a cégvezetők, addig jelenleg ez 2,2 százalék és 1,4 százalék a következő egy évre. A K&H csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel 2014 óta negyedévenként vizsgálja a nagyvállalati szektor helyzetét és várakozásait, valamint a gazdasági környezet változásait, a legutóbbi felmérést 2017. március 21. és április 6. között készítették.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX