London letaszította Németországot az ingatlanpiac trónjáról

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságban az év második negyedévében a kereskedelmi ingatlan-dealek összértéke elérte a 15,5 milliárd eurót, ami 12%-kal több, mint a 2016 hasonló időszakában mért statisztika. Így az ország a befektetési piacon visszaszerezte első helyét, hiszen a megelőző három negyedévben Németország volt az első a volument tekintve. Tom Leahy, […]

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságban az év második negyedévében a kereskedelmi ingatlan-dealek összértéke elérte a 15,5 milliárd eurót, ami 12%-kal több, mint a 2016 hasonló időszakában mért statisztika. Így az ország a befektetési piacon visszaszerezte első helyét, hiszen a megelőző három negyedévben Németország volt az első a volument tekintve.

Tom Leahy, az RCA EMEA régiós elemzési igazgatója elmondta: „az elmúlt negyedév volt az eddig mért legerősebb időszak az Európában végrehajtott ázsiai befektetésekre vonatkozóan, amelyből London is profitált, mint a kontinens leglikvidebb piaca.” Hozzátette, hogy a pozitív folyamatok azt jelzik: a befektetők bizakodóak London pénzügyi központi jövőjével kapcsolatban, függetlenül attól, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót.

A London központi negyedeiben aktuális árazás még mindig vonzó az ázsiai befektetők számára, különösen a font gyengülése miatt a Brexit-szavazás következtében. A nagyszámú tranzakció-sorozat rekordszintre emelte az átlagos befektetési méretet London központi alpiacán.

Az értékesítések közül is kiemelkedik: a hongkongi CC Land 1,15 milliárd angol fontért vette meg a Leadenhall épületét, amelyet Cheesegrater néven is ismernek. A megközelítőleg 60 ezer négyzetméteres irodatornyot 2014-ben adták át, és csaknem teljesen bérbe is adták. A számok nem tartalmazzák még a 66 ezer m2-es „20 Fenchurch Street” 1,3 milliárd angol fontos júliusi eladását, amelyet Walkie Talkie néven ismernek szélesebb körben, és amely tranzakció majd a 3. negyedéves adatokban jelenik meg.

A 2014-ben átadott 37 emeletes felhőkarcolót szintén hongkongiak (LKK Health Products Group) vették meg, és ez a londoni irodapiac valaha mért legnagyobb értékű értékesítése. A korábbi csúcstartó tranzakciót 2014-ben bonyolították le, amikor a Qatar Investment Authority 1,175 milliárd fontért megvásárolta a HSBC Tornyot Canary Wharfban.

Európa visszaesett

Eközben Európában az elmúlt három hónapban a befektetések összvolumene 14%-kal alacsonyabb volt, mint 2016 hasonló időszakában. A teljesítményt nagyban befolyásolták a francia és az észak-európai piacok.

Különösen Franciaországban szembetűnő a visszaesés, ahol 64%-kal – 2,4 milliárd euróra – csökkent a kereskedelmi ingatlanok adásvétele, és ennek következtében az ország most nem tagja Európa TOP5 befektetési piacának. Az eredményeket persze jelentős mértékben befolyásolta a francia elnöki és parlamenti választás, a megjósolhatatlan eredmények miatt a piacok kivártak.

Norvégia kivételével a többi északi országban is visszaesett a befektetői aktivitás. Svédországban, amely a régió második legnagyobb ingatlanpiaca, a dealek összértéke 3,4 milliárd eurót tett ki, amely 2016 hasonló negyedévének mindössze a fele, amikor a Norporrten portfóliót (Castellum) értékesítették. A dán és a finn piac 34 és 61%-kal csökkent a második negyedévben tavalyhoz viszonyítva.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

SOCIAL BOX