Elhunyt Demján Sándor

Demján Sándor a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGranit Csoport megalapítása, valamint a 2003-ban létrehozott Prima Primissima Díj. Demján Sándor mind a rendszerváltás előtt, mind 1990 után jelentős eredményeket ért el […]

Demján Sándor a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGranit Csoport megalapítása, valamint a 2003-ban létrehozott Prima Primissima Díj.

Demján Sándor mind a rendszerváltás előtt, mind 1990 után jelentős eredményeket ért el a hazai ingatlanpiacon, ami bizonyítja kivételes képességeit. A hetvenes években a Skála vezérigazgatójaként dolgozott, később pedig a  15 ezer áfész-boltot és 60 áruházat működtető szövetkezeti közös vállalat, a Skála-Coop vezérigazgatójává választották.

Egy igazi kiskereskedelmi „birodalmat” irányított, miközben az áruházakban a nyugaton divatos legújabb trendek is megjelentek, vagyis jócskán megelőzte a korát. Később különböző vállalatoknál kamatoztatta tudását, majd 1996-ban megalapította a TriGranitot, amely mára már a régió egyik vezető ingatlanszereplőjévé nőtte ki magát.

Számos emblematikus fejlesztés fűződik Demján Sándor nevéhez, így többek között az ikonikus Bank Center, amely mind a mai napig roppant népszerű, de legismertebb beruházása a WestEnd City Center, amelyet 1999-ben nyitottak meg, és azóta Magyarország egyik elsőszámú kereskedelmi komplexuma. 2014-től kezdve folyamatosan visszahúzódott az üzleti életből, ám munkássága az épületekben és a vállalatokban tovább él.

Két évtizedes működése alatt a TriGranit 2,5 milliárd euró értékben mintegy 50 projektet valósított meg közép- és kelet-európai országokban, ezzel összesen egymillió négyzetméter bérbe adható területet hozott létre, és több mint negyven tekintélyes nemzetközi díjat nyert el. 2015 végén új időszámítás kezdődött, hiszen a TPG Real Estate megvásárolta a TriGranit ingatlanplatformot: elsősorban lengyel irodapiaci és kereskedelmi, illetve további más kulcsfontosságú közép-európai országbeli vagyonelemeket vett meg.

Kép: MTI

SOCIAL BOX