Így csökkentsük a zajt az egyterű irodákban

1. A zaj csökkenthető hangelnyelő burkolatok alkalmazásával. Azonban mivel minden épület más, függően a falak szerkezetétől, felületétől és azok belső kialakításától, a problémák is eltérőek lehetnek. Egy épületakusztikai szakember azonban optimalizáltan tervezheti meg a megfelelő mennyiségű és kialakítású hangelnyelő anyagot. 2. Használjunk puha anyagokat, szőnyegeket, függönyöket, amelyek sokkal jobban elnyelik a hangokat a sík kemény felületeknél, […]

1. A zaj csökkenthető hangelnyelő burkolatok alkalmazásával. Azonban mivel minden épület más, függően a falak szerkezetétől, felületétől és azok belső kialakításától, a problémák is eltérőek lehetnek. Egy épületakusztikai szakember azonban optimalizáltan tervezheti meg a megfelelő mennyiségű és kialakítású hangelnyelő anyagot.

2. Használjunk puha anyagokat, szőnyegeket, függönyöket, amelyek sokkal jobban elnyelik a hangokat a sík kemény felületeknél, mint például a járólap. Ezek a megoldások már a dizájn szempontjából is meghatározók, hiszen többféle szín és minta áll rendelkezésre.

3. Az egyterű irodákban a zajt térelválasztó falakkal, paravánokkal tompíthatjuk. Itt is már egy csomó trendi terméket használhatunk, sőt, növényekből álló biofalakat is telepíthetünk, amelyek növelik a természetesség érzetet, ráadásul környezettudatos megoldás is.

4. Lehetőleg ne hagyjunk nagy falfelületeket üresen, mert így meggátolhatjuk a hang visszaverődését. Minél több dekorációval, díszítőelemmel lássuk el a falakat.

5. A zajos gépeket, mint például a nyomtatót, a munkatársaktól minél messzebb helyezzük el. Ha lehetőség van rá, akkor önálló helyiségbe vagy elszeparált térbe tegyük.

6. Ha fagyapot burkolatot helyezünk a zajforrás közelébe, akkor annak hangszigetelő hatékonyságát is jobban kihasználhatjuk.

7. Munka közben már csak az egészségünk miatt is óránként fel kell állnunk pár percre, ilyenkor sétáljunk egyet, mozgassuk meg a tagjainkat. Ez nem csak a gerincünkre van jótékony hatással, hanem az irodai zajtól is mentesülhetünk egy kis időre.

8. Koncentrációnk javítása érdekében hallgassunk relaxációs zenét fülhallgatóval. Ez segíti a szervezet regenerálódását, és hatékony megoldás a stressztűrésre.

9. Az ajtók, ablakok hangszigetelése többrétegű üveggel, a keretek gumiszalagos tömítésével a külső zajokat segít kiszűrni. Ez különösen nagy forgalmú utak mentén üzemelő irodaházak esetében fontos.

10. Sokan azt hiszik, hogy a hőszigetelési céllal beépített, habosított műanyag tábláknak jó a hangszigetelő vagy hangelnyelő képességük is, pedig inkább visszaverik a zajokat. Hangelnyelési célra például porózus (pl. fagyapot) vagy speciális perforálással ellátott termékek alkalmazhatók.

SOCIAL BOX