Mi elkezdtük, ti folytassátok! 10 éves Az Év Irodája – válaszol: Paukovics Gábor

1. 10 éves Az Év Irodája. Mi történt az elmúlt 10 évben a te olvasatod és tapasztalatod szerint az irodapiacon? Hogyan zajlott a munkahelyek evolúciója és revolúciója? – A kérdés már önmagában is talányos, hiszen a „melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás?” költői felvetéshez hasonlóan az irodapiac és a munkaterek viszonya is értelmezésre […]

1. 10 éves Az Év Irodája. Mi történt az elmúlt 10 évben a te olvasatod és tapasztalatod szerint az irodapiacon? Hogyan zajlott a munkahelyek evolúciója és revolúciója?

– A kérdés már önmagában is talányos, hiszen a „melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás?” költői felvetéshez hasonlóan az irodapiac és a munkaterek viszonya is értelmezésre szorulhat. Az evolúciónak ugyanis soha sincs vége: eltűnik, ami nem életképes, és belép a helyére az, ami igen. Majd amikor az se lesz már életképes, jön helyette valami új dolog, és ez így megy a végtelenségig. Mindez a környezetünk nyomására és az annak való megfelelés kényszere miatt történik, ráadásul a környezetünk állandóan változik.
A munkatereknél a változás – amely a szocializációnkkal és annak kultúrájával foglalható össze – eléggé vegyes képet mutat, hiszen a munkakörnyezetét mindenki saját maga alakítja ki, ahogy neki tetszik, és ahogy tudja. A privát térben könnyű figyelmen kívül hagyni a külső környezet nem tetsző aspektusait; „business as usual” módon abban bízni, hogy mint egy nyári zivatar, a kulturális változások tovább állnak anélkül, hogy ránk bárhogyan is hatottak volna, és várni, hogy a következő trend majd jobban passzol hozzánk. De ez nem így működik.

Sokféle munkatérrel találkozom a mindennapokban, van, ahol se laptop, se wifi, szigorú a dress code és a munkarend, a home office pedig – mint Voldemort a Harry Potterben – a tiltott szavak listáján szerepel, mert ha beszélünk róla, még a végén testet ölt. Ezzel szemben láthatok olyan munkakörnyezetet is, ahol a teljesen rugalmas munkarend bevezetése és a dress code eltörlése után épp a céges konditermet, illetve a meditációs szobát bővítik, és a félévben már másodszor szervezik át a csapatok felépítését, hogy jobban tudjanak reagálni az ügyfeleik igényeire, amit a Chief Culture Officer és a Chief Customer Satisfaction Officer kezdeményezett.

2. Októberben tíznapos fesztivál keretében zajlik az Office Week, és ellátogathatsz többek között az OfficeXPO belsőépítészeti dizájn kiállításra is. Mire lehet jó egy irodatér kiállítás?

– Ugyebár „ha” szóval nem kezdünk mondatot, de ha jól értem az OfficeXPO egy irodai mobília kiállítás, tehát akkor az érdeklődök meg tudják ismerni a kiállítók termékeit és megoldásait, amiket nekik célzottan állítottak ki.

3. Ha kiállítóként lennél jelen az OfficeXPO-n, te mit mutatnál meg, mit tartasz fontosnak, ami megváltoztathatja az irodádat, jobbá teheti a munkahelyi hangulatot és a közösséget, és ezáltal hatékonyabbá válhat a céges működés?

– Hm, ez egy nagyon jó kérdés… Valami elgondolkodtató és gondolatébresztő installációt mutatnék meg, ami mellett senki sem tudna elmenni szó nélkül.

4. Mit szeretsz és mit utálsz az irodádban? Mi a kedvenc tárgyad, bútorod, tered a munkahelyeden?

– Az attól függ. A kanapét, amin ülve ezeket a válaszaimat írom, most nagyon szeretem, de ha a régiós főnökömmel ezen a kanapén kellene egy 300 oldalas riportot átnézni, kifejezetten rossz érzéseim lennének vele szemben.

+1 Ha tehetnéd, hol dolgoznál 20 év múlva? Egy űrhajóban a Föld körül, a Mátrixban vagy egy önellátó felhőkarcolóban egy trópusi szigeten az óceán közepén?

– Hm, ez is egy nagyon jó kérdés… Olyan közegben dolgoznék, ahol nyíltan és őszintén tudok kommunikálni az engem körülvevőkkel, tiszteljük és támogatjuk egymást, ahol jól érzem magam és szívesen töltöm az időm, ahol ismerem a szabályokat és tudok, sőt, akarok is alkalmazkodni hozzájuk. Illetve ha lehet, mindennap szabadon választhassam meg, hogy megjelenek-e ott. Továbbá ne legyen messzebb mint 30 percnyi légdeszka utazás az otthonomtól, hiszen 2039-ben a minimum, hogy a légdeszkát már feltalálták.

Ha mindent akarsz tudni az irodapiacról, a munkahelyek világáról, a legújabb trendekről, és te akarsz lenni a legjobb, akkor gyere el az Office Week-re és az OfficeXPO-ra!

SOCIAL BOX