Szimuláción mutatjuk: ezért fontos a megfelelő akusztika az irodában

A szinergiák jobban tudnak érvényesülni, és a céges kultúrát is könnyebb minden munkavállaló részére átadni, nem beszélve a költséghatékonyságról, hiszen kevesebb helyiséget kell kialakítanunk. Van ugyanakkor egy rendkívül nagy hátrány, amiről ritkán esik szó előzetesen, de minden ilyen jellegű irodatérben jelen van: a zajterhelés. A zaj hatása a vegetatív idegrendszerre roppant káros, és akár 15%-kal több […]

A szinergiák jobban tudnak érvényesülni, és a céges kultúrát is könnyebb minden munkavállaló részére átadni, nem beszélve a költséghatékonyságról, hiszen kevesebb helyiséget kell kialakítanunk. Van ugyanakkor egy rendkívül nagy hátrány, amiről ritkán esik szó előzetesen, de minden ilyen jellegű irodatérben jelen van: a zajterhelés. A zaj hatása a vegetatív idegrendszerre roppant káros, és akár 15%-kal több hibára kényszerítheti a munkavállalókat. Hosszas magyarázat helyett nézzünk meg két rövid szimulációt, amin keresztül világosan látszik, hogy milyen akusztikai hatásokkal jár egy egyszerű beszélgetés.

A szimulációk jól szemléltetik, hogy még egy alapvető társalgás folyamán is jelentős hangzavar tud kialakulni, de gondoljunk bele mekkora zajterheléssel jár 30-40, vagy akár 100 ember egy nagy nyílt terű irodában. Ilyen esetekben gyakran már az alapzaj olyan jelentős, hogy hátráltatja a megfelelő munkavégzést, és felesleges frusztrációt okoz a dolgozóknak. A kellemetlen helyzetre van ugyanakkor megoldás, világosan szemlélteti ezt a második videó is. Legbiztosabb, ha már a tervezési folyamat során gondolunk a zajcsökkentésre, de utólagos megoldás is számtalan akad, így a már meglévő koncepciót sem kell gyökeresen megváltoztatni ahhoz, hogy kellemesebbé tegyük a munkakörnyezetünket.

További részletekért keresd bizalommal a DO WORK!-öt!

Ha érdekel, hogy mire érdemes még figyelni az iroda kialakításánál, akkor gyere el az októberi Office XPO-ra és légy részese Magyarország első irodatér fesztiváljának!

Fotó: luchunyu – shutterstock.com

SOCIAL BOX