A munkahely újradefiniálása – Mi lesz az irodák jövője és hogyan készüljünk fel rá?

Hazai kutatást indított a Kinnarps és az Office@home az irodapiaci változások feltérképezésére azzal a céllal, hogy az eredmények alapján támogatást nyújtson a visszatérési stratégia kidolgozásában.

Hamarosan újranyitnak a teraszok, éttermek és idővel az irodákba is vissza fogunk térni, azonban egyelőre nem csak az időpont a kérdés, hanem az is, hogy a munkáltatók milyen stratégia mentén készüljenek fel a változásokra. Kiforrott metódus ugyanis nem áll rendelkezésünkre, hiszen továbbra is egy globális változás résztvevőiként figyeljük az eseményeket.

A vállalatok újragondolták a működésüket és ezzel párhuzamosan az irodák funkcióját, melynek során világossá vált, hogy a home office hatékonyságát a tényezők összetett hálója alkotja, ráadásul a lehetséges forgatókönyveket különböző szakmai szempontok szerint közelíthetjük meg. 

A Kinnarps mindig kiemelt figyelmet szentelt az új trendek felderítésére, az Office@home pedig rugalmas foglalkoztatásra specializálódott tanácsadással évtizedek óta nyújt segítséget a vállalatvezetőknek, ezért a Covid kapcsán mindkét cég fontosnak tartja, hogy releváns információkat gyűjtsön a témában. A Kinnarps korábban Európa szerte elvégzett felmérései után ezúttal hazai szakemberek bevonásával indított  kutatást, amiben vezetői tapasztalatokat gyűjt a vírus előtti helyzetről, a bekövetkezett változásokról és a jövőre vetített tervekről. 

Mivel a járvánnyal kapcsolatos irodapiaci kérdések középpontjában a munkavállalók állnak, kiemelten fontos a HR területen dolgozók véleménye, hogy valós képet alkothassunk a Magyarországon zajló átalakulásról, valamint az új helyzetből fakadó kihívásokról, igényekről és lehetőségekről. 

Ahogy a társadalom és a kultúra is változik az idők során, úgy alakul át a munkával kapcsolatos szemléletmódunk, a munkamódszereink és az irodáink. A COVID–19 járvány miatt számos munkavállaló kénytelen otthonról dolgozni, esetenként akár akarata vagy felkészületlensége ellenére is. Tulajdonképpen egy távmunkával kapcsolatos világméretű kísérletnek lehetünk tanúi, melynek hatásai már kezdenek megmutatkozni. 

A felmérés a szakmát érintő aktuális kihívásokra keresi a választ azzal a céllal, hogy a beérkezett véleményeket összegyűjtve inspirációként és támpontként szolgáljon egy mindenki számára ismeretlen helyzetben. A válaszadók nem csak a teljes kutatási anyagok kapják meg, de csapatépítő workshopot is nyerhetnek. 

SOCIAL BOX