Sanghaj gigafejlesztéssel nyomul előre

    A tervek szerint a 24 milliós várost kettészelő Huangpu folyó nyugati partján sorakozó történelmi épületek sorát hamarosan északon és délen is modern építészeti elemek tarkíthatják majd. A Bund északi részén hajózási szolgáltatóközpont kialakítása a cél, amellyel lehetővé válna az óceánjárók számára a város központjához közeli dokkolás.     Ezen túl a Bund északi részének […]

    A tervek szerint a 24 milliós várost kettészelő Huangpu folyó nyugati partján sorakozó történelmi épületek sorát hamarosan északon és délen is modern építészeti elemek tarkíthatják majd. A Bund északi részén hajózási szolgáltatóközpont kialakítása a cél, amellyel lehetővé válna az óceánjárók számára a város központjához közeli dokkolás.
   
Ezen túl a Bund északi részének is fokoznák pénzügyi-gazdasági központ jellegét a folyópart számos banki központot felsorakoztató középső részével, valamint a túloldalon lévő Lucsiacuj pénzügyi centrummal “aranyháromszöget” alkotva. Ebben a térségben csak tavaly 185 pénzügyi szervezet nyitott újonnan irodát, számos építkezés jelenleg is kivitelezés alatt áll.
   
A beruházások ösztönzésére és a közszolgáltatások javítására a kerületi vezetés egy 300 millió jüanos (11,4 milliárd forint) pénzügyi alap felállítását tervezi. A fejlesztések támogatására új kereskedelmi egységek, így éttermek, bevásárlóközpontok, kávézók, felállítása is várható, mintegy 300 ezer négyzetméteren a tervek szerint. Az északi Bundon épül a nyugati part legmagasabb épülete is, a 320 méteres Fehér Magnólia Pláza, melynek átadása idén várható.
   
A Bund déli része is “modernizálódik”, a 19. század végét, 20. század elejét idéző épületek sorát 136-tól 215 méteres magasságig nyúló felhőkarcolók bontják majd meg. A történelmi épületeknél kétszeres-háromszoros magasságú, óriás papírtömbökre emlékeztető, vékony, lapszerű épületek elkészültük után hoteleknek és irodáknak adnak majd otthont.
   
A sanghaji lakosokat megosztja a felhőkarcolók felhúzásának terve, egy közvélemény-kutatáson 80 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem nyeri el tetszését az újítás. A vitában ugyanakkor többen is pártfogásukba vették a terveket, mondván Sanghaj városa mindig is a modernizáció, az újítások színtere volt, így az lenne abszurd, ha az 1900-as évek hangulatában próbálnának a 22 ezer négyzetméteres telken építkezni. A déli munkálatok tavaly nyáron elkezdődtek, befejezésük 2014-re várható.

SOCIAL BOX