RE: a Kerepesi útra hatalmas üzleti központot terveznek

10 éve hazai pályán Bár az RE project development kft. mint a Raiffeisen evolution leányvállalata idén ünnepli magyarországi jelenlétének tíz éves évfordulóját, elődje már 1995-ben elindította első projektjét hazánkban. Az RE az elmúlt évtizedben mintegy 130 millió eurót fektetett be Magyarországon. Elődjével, a Strabag ingatlanfejlesztővel az elmúlt 20 évben közösen végrehajtott beruházásait is ide számítva, […]

10 éve hazai pályán

Bár az RE project development kft. mint a Raiffeisen evolution leányvállalata idén ünnepli magyarországi jelenlétének tíz éves évfordulóját, elődje már 1995-ben elindította első projektjét hazánkban. Az RE az elmúlt évtizedben mintegy 130 millió eurót fektetett be Magyarországon. Elődjével, a Strabag ingatlanfejlesztővel az elmúlt 20 évben közösen végrehajtott beruházásait is ide számítva, az összeg meghaladja az 500 millió eurót. Többek között 660.000 négyzetmétert meghaladó irodai és kiskereskedelmi ingatlan fémjelzi jelenlétüket a közép- és kelet-európai térségben. A magyarországi portfólió része két jelentős irodaprojekt is, így a 100 százalékos kihasználtsággal működő Rumbach Center, valamint a 26.000 m2-nyi REsidence 1 és 2 Irodaházak. Jelenleg 25 projekt kivitelezése zajlik Közép- és Kelet-Európában, amelyek összértéke eléri az 1 milliárd eurót. A jelentős moszkvai és szentpétervári fejlesztések mellett a balkáni régió is ígéretes fellendülés előtt áll. Bukarestben pedig novemberben adnak át egy jelentősebb bevásárlóközpontot – mondta el Rudolf Riedl ügyvezető igazgató az évforduló alkalmával rendezett sajtótájékoztatón.

Zöld, zöld és zöld

A zöld fejlesztések jegyében az RE is a környezetbarát beruházásokra összpontosít, még a válság előtt kidolgozták különleges módszertanukat, amelyben az ökológiai és gazdasági szemléletmódokat ötvözték. Ez az irodapiaci szegmensben „ECONOGY” elnevezésű standard olyan ingatlanokat jelöl, amelyek ökológiai és gazdasági tényezői csökkentik az üzemeltetési költségeket, és kellemes munkakörnyezetet biztosítanak. Az úgynevezett FERIO koncepciót kisebb méretű, vegyes funkciójú létesítményekre alkalmazzák, amelyek a kiskereskedelmi egységeken túl magukban foglalják a mindennapi életben gyakran igénybe vett alapvető szolgáltatásokat is. Ezek a komplexumok kisebbek a „hagyományos” bevásárlóközpontoknál, így jobban illeszkednek a helyi közösségek életébe.

A hosszú távú gondolkodás jegyében olyan épületeket hoznak létre, amelyeket húsz év múlva sem kell lebontani. Élhető, kellemes atmoszférájú irodaházakat építenek, folyamatosan figyelik a legújabb irodatrendeket, valamint az ügyfelekkel történő személyes kapcsolattartásra is nagy hangsúlyt fektetnek  – tette hozzá Rudolf Riedl. A fenntartható szemléletnek számos eredménye van már, hiszen a tavalyi és az idei évben is elnyert Business Superbrand-díj mellett a Residence 1 és 2 Irodaház 2012-ben az Az Év Irodaházacímet is kiérdemelte. Ezeken túl az Osztrák Társaság a Fenntartható Ingatlangazdálkodásért (ÖGNI) a vállalat négy projektjét is zöld minősítéssel ismerte el.

Válság Magyarországon

A válságon sikeresen túllendült a cég, így például a hazai portfólióján belül a Rumbach Center 100 %-os bérbeadottsággal működik, míg a REsidence Irodaházak feltöltése is sikeresen halad. A hazai piac nagy jövő előtt áll, hiszen fokozatosan csökkenhet az üresedési ráta, miközben a piac már elérte a mélypontját, ahogy Rudolf Riedl fogalmazott: „a halott piac még egyszer nem halhat meg”. Innen már csak előre visz az út, a bérleti díjak is felfelé mozdulhatnak el, hiszen jelenleg 10 euró/m2 alatti „A”-kategóriás árakkal is találkozhatunk. Azonban az új irodaházak létesítését jelenleg Magyarországon a folyton változó szabályozási és adókörnyezet hátráltatja, amely elbizonytalanítja a befektetőket. Budapest mindenesetre azért is jó célpont a fejlesztőknek, mert olcsó a munkaerő és az ingatlan, miközben magas a munkanélküliség.

Egy hatalmas üzletközpont a következő cél

A Raiffeisen evolution a Kerepesi úton az Aréna Plaza közelében egy 140 ezer m2-nyi üzleti központot (60.000 m2 mélygarázs, 80.000 m2 bérbeadható terület) szeretne építeni, amelynek összköltségvetése 130 millió euró. Jelenleg az építési engedélyre várnak, amint megkapják, kezdődhet a kivitelezés. Első fázisban egy négycsillagos hotel épülhet fel, valamint egy 20.000 m2-nyi terület bérbeadásán dolgoznak.
 

SOCIAL BOX