Régi kedvenc új formában: online hódít újra a személyi kölcsön

Több évnyi tetszhalál után újra népszerű a személyi kölcsön: 2013 első kilenc hónapjában 12%-kal több hitelt vettünk fel, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A közkedvelt hiteltermék most új formában, az interneten tér vissza: az időrabló sorban állás helyett egyre inkább a kényelmes, gyors online verzió mellett döntünk – derül ki a Cetelem adataiból.  A […]

Több évnyi tetszhalál után újra népszerű a személyi kölcsön: 2013 első kilenc hónapjában 12%-kal több hitelt vettünk fel, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A közkedvelt hiteltermék most új formában, az interneten tér vissza: az időrabló sorban állás helyett egyre inkább a kényelmes, gyors online verzió mellett döntünk – derül ki a Cetelem adataiból. 

A kölcsönigénylés évekkel ezelőtt egyet jelentett a bankfiókban történő hosszas ügyintézéssel. A személyi kölcsön ma már csak néhány kattintás, hiszen a teljes folyamat bármikor elvégezhető az otthoni fotelből az interneten. Az egyszerű, gyors ügyintézés iránti erősödő igényt jól illusztrálja, hogy a Cetelemnél minden második (50%) személyi kölcsön igénylés már az interneten zajlik.

A bankfiókok nyitva tartása sem akadály többé, egyre többen ismerik fel, hogy az interneten nem kell az értékes munkaidőnk rovására intézni bankügyeinket: az online hiteligénylések negyede (25%) munkaidőn kívül, 18 óra után történik.

Idősebbek is elkezdhetik

Korábban az online szolgáltatások igénybevétele az interneten otthonosabban mozgó, a technikai újdonságok iránt nyitott fiatalabb korosztály „kiváltsága” volt. A változás itt is jól érzékelhető: ma már az idősebbek sem idegenkednek a netes ügyintézéstől, hiszen az online kölcsönök közel felét (42%) a 40-60 év közöttiek veszik fel a Cetelem friss adatai szerint.

Vidéken még fontosabb az online elérhetőség

Ha az online személyi hitel területi „eloszlását” vizsgáljuk, az adatokból jól látszik, hogy az igénylések 87%-a fővároson kívüli településekről érkezik. A kisebb vidéki települések lakói is szívesen használják az online ügyintézést, hiszen számukra különösen fontos, hogy ne kelljen hosszú utat megtenni a bankfiókig.

Lakásfelújításra, használt autóra, családi eseményekre kell a kölcsön

A lassan múló válság felelős gondolkodásra és tudatosabb pénzügyi döntésekre sarkall. Személyi kölcsön esetében olyan összegre és futamidőre esik a választás, ami nem terheli túl a családi költségvetést. A Cetelem adatai alapján az átlagos kölcsönösszeg 900.000 forint, amihez a legtöbb esetben belátható, 5 éves futamidő társul. A szabad felhasználású személyi kölcsön esetében a leggyakoribb hitelcél a lakásfelújítás, ezért a „renoválási szezonban”, tavasszal és ősszel történik a legtöbb hiteligénylés. A növekvő tudatosság itt is tetten érhető: új lakás vásárlás helyett előtérbe kerül a felújítás, új autó helyett pedig megfelel a használt is, de emellett sokan szívesen finanszírozzák a családi eseményeket is kölcsönből.

„Egyre erősebben érezhető a személyi kölcsönök iránti érdeklődés növekedése. Ez fontos jele annak, hogy kezdünk újra optimisták lenni. A személyi hitelek legnagyobb előnye a rugalmasság, hiszen a futamidőt és a részletet pénzügyi lehetőségeinkhez igazíthatjuk és a felvett összeget számtalan célra fordíthatjuk. Kalkulátorunk segítségével ügyfeleink egyszerűen igényelhetik személyi kölcsöneinket az interneten keresztül az ország bármely pontjáról a nap bármely órájában”- mondta el Lukácsi Zoltán, a Cetelem marketing igazgatója.
 

SOCIAL BOX