Kongresszusi központ épülhet a MüPa mellett

Orbán Viktor mai, tavaszi parlamenti ülésszakot megnyitó beszédében, az MTI híre szerint, többek között egy új budapesti kongresszusi központ építését is bejelentette, a kormány ennek helyét a Művészetek Palotája mellett jelölte ki. Egy több ezer fős budapesti konferenciaközpont felépítéséről már az első Orbán-kormány idején is szó volt, a beruházás helyszínéül akkor is a TriGranit Zrt. […]

Orbán Viktor mai, tavaszi parlamenti ülésszakot megnyitó beszédében, az MTI híre szerint, többek között egy új budapesti kongresszusi központ építését is bejelentette, a kormány ennek helyét a Művészetek Palotája mellett jelölte ki. Egy több ezer fős budapesti konferenciaközpont felépítéséről már az első Orbán-kormány idején is szó volt, a beruházás helyszínéül akkor is a TriGranit Zrt. által fejlesztett Millenniumi Városközpont volt az esélyes, a kormányváltással azonban a program lekerült a napirendről.

Az első számítások (2000 áprilisában) egy négy-ötezer fős központ megvalósítási költségeit kétmilliárd forintra taksálták, lapunk fogyasztói árindexszel kalkulált becslése szerint az akkori összeg mára eléri a 4 milliárd forintot.

A projekt előkészítéséről egy 2013. november végi kormányhatározat már rendelkezik: felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) útján – azonnal tegyen javaslatot a beruházás megvalósítására legalkalmasabbnak ítélt ingatlanra, és tegye meg az állami építési jogosultság biztosítása érdekében szükséges intézkedéseket. A tárcavezetőnek az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos közreműködésével ki kell dolgoznia a megvalósítás részletes jogi és pénzügyi konstrukcióját, amely biztosítja, hogy a beruházás – a megfelelő közbeszerzési forma keretében – állami beruházásként valósuljon meg, valamint a megvalósuló építmény állami tulajdonba kerüljön.

Uniós forrásból

A beruházás felelőse az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos (aki jelenleg Fürjes Balázs), neki kell kidolgoznia a beruházási programot a nemzeti fejlesztési miniszter – MNV Zrt. útján történő – közreműködésével és az érintett szakmai szervezetek bevonásával. A kormánybiztosnak 2014. február 15-ig előterjesztést kell készítenie a kormány részére a megfelelő ingatlan és a beruházás részletes jogi és pénzügyi konstrukciójának bemutatásáról. A kormányhatározat szerint a beruházás finanszírozását uniós támogatásból valósulhat meg.

A terület eddig a Demján Sándor elnökölte TriGranit Csoport tulajdonában állt, így arra, hogy a terv állami beruházásként megvalósítva, egy állami tulajdonban álló épületet eredményezzen, nem nagyon kínálkozik más lehetőség a PPP konstrukciók eltűnésével, minthogy az állam megvásárolja az építésre szolgáló ingatlant. Megfigyelők szerint a bejelentés arra utal, hogy ha a konkrét tranzakció még nem is, de a megállapodás már megtörténhetett, a vételár megállapításánál pedig bizonyára szerepet kapott, hogy a telek eladója részt vehet-e a megvalósításban. A TriGranit lapunk megkeresésére egyelőre nem kívánta kommentálni a hírt.

Ennyi a megtérülési idő

A magyar turisztikai szakma régóta hiányol egy ötezer főt is befogadni képes konferenciaközpontot a konferenciaturizmus fellendítése érdekében. Egy ilyen beruházás megtérülési ideje befektetők becslése szerint 15 év.

SOCIAL BOX