A világ legkreatívabb munkahelye

Az Airbnb-t 2008-ban San Franciscóban alapítottak, és internetes közösségi piacteret kínál azoknak, akik szeretnének egyedülálló szálláshelyeket meghirdetni, felfedezni és lefoglalni szerte a világon online vagy akár mobiltelefonról. Oldalukon több mint 192 országban 34 ezer város szerepel. A látványos növekedésüket jól jelzi, hogy 2011-ben vadonatúj székhelyet alakítottak ki, amely a társaság unikális kultúráját, értékeit és brandjét […]

Az Airbnb-t 2008-ban San Franciscóban alapítottak, és internetes közösségi piacteret kínál azoknak, akik szeretnének egyedülálló szálláshelyeket meghirdetni, felfedezni és lefoglalni szerte a világon online vagy akár mobiltelefonról. Oldalukon több mint 192 országban 34 ezer város szerepel. A látványos növekedésüket jól jelzi, hogy 2011-ben vadonatúj székhelyet alakítottak ki, amely a társaság unikális kultúráját, értékeit és brandjét hivatott megjeleníteni, miközben fontos volt, hogy a helyszín és San Francisco gazdag történelmi öröksége között folytonosság jöjjön létre. A fenntarthatóság hangsúlyozása a struktúrában és a tervezésben szintén alapvető szempont volt a projekt során.

Ha körbenézünk az épület gigantikus belső terében, több szintes átriumában, akkor nem egy tőlünk idegen, hatalmas létesítményt érzékelünk, hanem a vibráló színek keresztmetszetében valóban egy otthonos légkört tapasztalhatunk, ahol a kisebb-nagyobb helyiségekben kényelmesen és jól érezhetjük magunkat. A térben szembetűnő, hogy számtalan stílusú helyszín áll a munkatársak rendelkezésére, így azok szabadon eldönthetik – noha van saját asztaluk is –, hogy aznap éppen milyen díszletek között kívánnak tevékenykedni, miközben igényes Vitra bútorok szolgálják a kollégák kényelmét. Ez a fajta flexibilis kialakítás elősegíti, hogy az alkalmazottak mindig új impulzusokkal felfegyverkezve dolgozhassanak, és az esetleges inger- és hangulatszegény „holtpontokat” túlélve ismét eredeti ötleteken agyaljanak. Szóval ez a különleges dizájn egyfajta kreatív enzimkút, amely újabb és újabb adrenalintöltettel látja el a kollégákat. Még a tulajdonosok sem rendelkeznek cellás irodával, mindent a nagyteres alaprajzi struktúra határoz meg.

Az együttműködés szelleme uralja az épületet, ahol a kollaborációs terek projektszobákat is tartalmaznak, amelyek mobilfalai szabadon variálhatók, vagyis itt is a spontenaitás és kreativitás a kulcsszavak. A hatalmas átriumot a tetőablakok világítják meg, vagyis az életet adó fényből sincs hiány. Mindemellett van egy 20 fő befogadására alkalmas kör alakú vezetői tárgyaló, egy könyvtár kifejezetten fókuszmunkára és egy kantin is. A fullra felszerelt konyhában ráadásul van reggeli, ebéd, vacsora és amit akarunk. Némely tárgyaló úgy fest, mintha egy babaszobába tévedtünk volna. Az épület tetejéről pedig kellemes látványt nyújt a városkép, amelyben esténként is gyönyörködhetünk. Az egyik alapító, Joe szerényen csak így nyilatkozott: „ megépítettük a világ legkreatívabb helyét.” Lehet, hogy igaza van.

 

 

 

Képek: Airbnb

SOCIAL BOX