Egy gyerekekért küzdő civil szervezet amszterdami irodája

A War Child civil szervezet 1993-ban alakult meg az Egyesült Királyságban, és olyan gyermekek támogatását tűzte ki célul, akik háborús vagy posztháborús országokban, régiókban élnek. Az angliai központon kívül Hollandiában és Kanadában is működtetnek irodát. A németalföldi partnerszervezet a boszniai háború hatására alakult meg 1994-ben, amiben talán az is szerepet játszott, hogy holland ENSZ-katonák asszisztálása […]

A War Child civil szervezet 1993-ban alakult meg az Egyesült Királyságban, és olyan gyermekek támogatását tűzte ki célul, akik háborús vagy posztháborús országokban, régiókban élnek. Az angliai központon kívül Hollandiában és Kanadában is működtetnek irodát. A németalföldi partnerszervezet a boszniai háború hatására alakult meg 1994-ben, amiben talán az is szerepet játszott, hogy holland ENSZ-katonák asszisztálása mellett hajtottak végre tömegmészárlásokat egyes városokban. 2010-ben már csaknem 4 milliárd forintnyi összeget költöttek humanitárius célokra. Ma már mintegy 400-an dolgoznak Hollandiában, illetve további 600 fő az országhatárokon kívül. Majdnem 2 millió gyermekhez jutottal el 11 háborús konfliktustól szenvedő országban.

A War Child Holland még tavaly határozta el, hogy Amszterdamban alakítja ki új irodáját. Igazi kihívás volt a tervezők és a csapat számára egy szupermarket és tornaterem fölött található alapvetően unalmas irodateret átalakítani úgy, hogy a szervezet felismerhető és reprezentatív telephelye legyen Hollandiában. Ráadásul itt valóban alacsony költségvetésből kellett dolgozni, hiszen a szervezet deklaráltan kerüli a felhajtást, és a bevételei minél nagyobb százalékát költi a háborús körülmények között élő gyermekekre.

A nemrég elkészült munkahely átfogó és trendi lett az irodadizájn legújabb csapásirányait figyelembe véve. A mintegy 1200 négyzetméteres világos és szellős irodában 75 rugalmas munkaállomást alakítottak ki, mindemellett a teret különböző munkazónákra osztották közösségi és privát helyiségeket egyaránt biztosítva. Négy tárgyaló és számos kisebb szoba multifunkcionális felhasználást kínál a munkatársaknak, ahol tárgyalni, nyomtatni, olvasni, telefonálni és vagy éppen csendben dolgozni lehet. Valamint van egy meditációs helyiség is, amely az alkalmazottak előtt mindig nyitva áll.

A színes használt bútorok rögtön magukra vonják a figyelmet, ahogy belépünk a nagyteres irodába. Gipszkartonos megoldás helyett vintázs stílusú asztalok, székek és szekrények szeparálják a különböző tereket. A bútorokat amúgy is olcsó üzletekből vásárolták, vagy aukción, interneten szerezték be. Annak érdekében, hogy a különböző lakberendezési tárgyak egységes képet mutassanak, speciális szintetikus spray-vel fújták be azokat. A fotófalon található képek pedig a szervezet archívumából érkeztek, illetve van itt egy galéria is, ahol a szervezetet támogató iskolák, cégek és szervezetek vannak kiállítva.

 

 

Képek: Evelyn Sanders

SOCIAL BOX