A kínai internetóriás káprázatos cégközpontja

A WeChat applikációt üzemeltető, villámgyorsan fejlődő cég új központja kulcsfontosságú lépés volt a társaság identitásának kialakításához, talán ezért is lett ilyen nagyvonalú és elképesztően eredeti. Már az irodaépületek kiválasztása sem hétköznapi tett volt, hiszen egy textilipari zóna lerobbant üzemcsarnokai közül hatot szemeltek ki maguknak, ahol a történelmi léptékű indusztriális építészet a múltat és a jelent […]

A WeChat applikációt üzemeltető, villámgyorsan fejlődő cég új központja kulcsfontosságú lépés volt a társaság identitásának kialakításához, talán ezért is lett ilyen nagyvonalú és elképesztően eredeti. Már az irodaépületek kiválasztása sem hétköznapi tett volt, hiszen egy textilipari zóna lerobbant üzemcsarnokai közül hatot szemeltek ki maguknak, ahol a történelmi léptékű indusztriális építészet a múltat és a jelent köti össze. Az összesen mintegy 10 ezer négyzetméternyi hasznos területet magába foglaló ingatlanok közül négyben találhatók az irodák, míg a közösségi terek – mint a tárgyalók és az étkező – a maradék kettőben kaptak helyet.

Az épületek elhelyezkedése az ún. Kreatív Parkban nagy feladat elé állította a tervező csapatot, hiszen egyrészt az egyes ingatlanokat össze kellett kapcsolniuk, hogy az ipari zóna többi objektumától megkülönböztessék azokat, másrészt mindegyiket önálló identitással is fel kellett ruházniuk, hogy saját személyiséggel rendelkezzenek. Abban egyetértett mind a cégvezetőség, mind a tervező csapat, hogy az épületek eredeti jellemzőit meg kell tartani, így az egyes csarnokokat nyitott hidakkal kötötték össze, amelyek különleges módon hálózzák be a cégközpont területét.

A hidak nem csak fizikailag kötik össze az épületeket, és teszik egységessé a négy munkahelyet, hanem koncepcionálisan is összekapcsolják azokat. Az eredeti homlokzati elemek megtartása mellett a belső tereket helyben gyártott, illetve újrahasznosított elemekből alakították ki. A természetes anyagok használata nem csak a környezettudatosságot szolgálja, hanem fenntarthatóságuk hosszú távon is költségtakarékos, valamint nagy az ellenálló képességük, amely az élettartamukat növeli meg jelentősen.

Fotók: Tencent

SOCIAL BOX