A világ 10 legjobb irodája

10. Cisco-Meraki – San Francisco A Studio O+A tervezte a Cisco-Meraki új 10 ezer négyzetméteres irodáját San Franciscóban, ahol a vállalati kultúra, a kollaboratív tér és a természetes fény alkotta hármas határozta meg a kialakítás filozófiáját. Mesés helyen, közvetlen a tengerparton a kikötő mellett dolgozhatnak a munkatársak, így ha épp kevés az inspiráció, csupán kiugranak […]

10. Cisco-Meraki – San Francisco

A Studio O+A tervezte a Cisco-Meraki új 10 ezer négyzetméteres irodáját San Franciscóban, ahol a vállalati kultúra, a kollaboratív tér és a természetes fény alkotta hármas határozta meg a kialakítás filozófiáját. Mesés helyen, közvetlen a tengerparton a kikötő mellett dolgozhatnak a munkatársak, így ha épp kevés az inspiráció, csupán kiugranak a teraszra, és rögtön szemük elé tárul a perspektíva. A Cisco egyébként nemrég kebelezte be a Merakit, ennek egyik méltó megkoronázása az új, világos, tágas és élénk színekkel díszített munkahely – amúgy igazi kihívás volt a hangárméretű komplexumban barátságos tereket kialakítani. A kialakítás előtt megkérdezték a munkatársakat is, hogy mégis miféle irodára vágynak, így a végeredmény ekképpen az ő elképzeléseiket is tükrözik. A számtalan formális és informális, külső és belső tárgyalók szinte fürdenek a San Francisco öböl fényében.

9. The Barbarian Group – New York

A Clive Wilkinson Architects tervezte a The Barbarian Group új munkahelyét New Yorkban, amelynek extrém dísze a csaknem 500 négyzetméteres közösségi munkaasztal. Az internetes vásárlásokkal foglalkozó cég meglehetősen szűk büdzsét állított össze, hogy a tervezők valami igazán eredeti teret kreáljanak számukra mintegy 2000 négyzetméteren, ahol változó létszámban 125-175 fő dolgozik nap mint nap. Radikálisan újragondolták a hagyományos irodateret, hiszen a konvencionális eszközöket száműzték, és tisztán egy olyan helyet hoztak létre, ahol az emberek folyamatos kapcsolatban állnak egymással. A nagy ötlet a célok megvalósítása érdekében egy hatalmas, végtelen asztal, amely összekapcsol mindenkit, így tényleg az a gondolat érik meg a kollégák fejében, hogy egy közös misszióban dolgoznak. A rétegelt asztallap egyszer csak felbukkan a tölgyfapadlóból, majd tovább hullámzik ülőmagasságban, amely mellett dolgozhatnak a munkatársak, később a fejek fölé emelkedik, hogy kisebb-nagyobb fülkéket képezzen, majd visszatér a földre.

8. Autodesk – San Francisco

A Gensler tervezte a szoftverfejlesztő Autodesk közel 7000 négyzetméteres irodáját San Franciscóban. A 3D-s tervezésben a világ legjobbjai között számon tartott cég már számos országban nagyot dobbantott helyi, kreatív munkahelyével, így a milánói vagy éppen a tel-avivi  is meglehetősen unikális terekkel dicsekedhet, ezért itt a Szilícium völgy közelében sem adhatták lejjebb a színvonalat. A teret az interakció és az energia szinte átszövi, mintegy mozgalmasan és kreatívan képviselve a vállalati kultúrát és a hely szellemét, hiszen a város a startupok és technológiai cégek igazi gyűjtőhelye. A falon és padlón elhelyezett grafikák San Francisco utcáit mintázzák, miközben a digitális technológia vívmányait is méltóképpen ünneplik. A főbejárat mellett kialakított „főtér” nevéhez méltóan összegyűjti a különböző helyszínekről érkezőket, és a legkülönbözőbb együttműködő tevékenységek helyszíneként szolgál.

7. Indiegogo – San Francisco

És még most sem szabadulhatunk a nyugati parttól. Újra és újra San Francisco. Az ASD tervezte az Indiegogo 8000 nm-es irodáját, ahol a szokásos loftos fíling dominál: tégla, üveg és beton. Az új munkahely kialakításának az oka a cég gyors növekedése, így egy kreatív, kollaboratív és kellemes munkakörnyezetet álmodtak maguk köré. A tervezők itt is előzőleg felmérték a csapat igényeit és vízióit, hogy aztán egy mindenki által elfogadott teret varázsoljanak.

6. Google – London

A Penson tervezte a Google londoni központját, amely 5 szinten mintegy 16 ezer négyzetmétert foglal magában. Maga az irodaház is különleges helyszín, hiszen a Google a Central Saint Giles-ben rendezkedett be, amelyet Renzo Piano olasz építész tervezett. Az épületegyüttesnek a homlokzati színek biztosítanak különleges hatást, hiszen a sárga, lime, zöld és narancs színekben pompázó komplexum igazi oázis az unikális épületekben amúgy sem szűkölködő Londonban. A Central Saint Giles két fő blokkból áll, amelyek közül a 11 emeletes – 37 ezer m2-es – tömb az irodaház, míg a 15 szintes – 109 lakást magába foglaló – blokk lakóházként funkcionál. A Google londoni munkahelye tipikus angol elemekből építkezik, ahol az egyik emeleten a brit zászló – a Union Jack – uralkodik. Az egész teret áthatja egyfajta békebeli viktoriánus hangulat, a faltapéták mintáinak széles arzenálja és a sokféle mókás bútor valóban egy otthonos klímát teremt a dolgozók számára, akik még zöldségeket is termelhetnek a veteményes kertben odafent a teraszon.

A 2. rész az 1-5. helyezettel itt olvasható.

 

SOCIAL BOX