A Gonosz felhőkarcolóját építik meg Afrikában

Nem kell immár Közép Földe elképzelt tájaira utaznunk, ha A gyűrűk ura világát szeretnénk bejárni, hiszen Afrikában, közelebbről Marokkóban felépítenének egy olyan tornyot, amely hasonlít Mordor urának, Szauronnak a főhadiszállására. A francia Volade et Pistre építésziroda tervei alapján az Al Noor Tower (A Fény tornya) 540 méteres magasságával Afrika legmagasabb épülete lesz. A magasság egyébként […]

Nem kell immár Közép Földe elképzelt tájaira utaznunk, ha A gyűrűk ura világát szeretnénk bejárni, hiszen Afrikában, közelebbről Marokkóban felépítenének egy olyan tornyot, amely hasonlít Mordor urának, Szauronnak a főhadiszállására. A francia Volade et Pistre építésziroda tervei alapján az Al Noor Tower (A Fény tornya) 540 méteres magasságával Afrika legmagasabb épülete lesz. A magasság egyébként szimbolikus, hiszen kvázi Afrika mind az 54 országa „részesülne” az épületből pontosan 10 méterrel. A 114 emeletes épület belső átriuma mintegy 100 méter magas lenne, amely a fénynek köszönhetően káprázatos hatást gyakorol majd a látogatókra.

Az egy milliárd dollár összköltségű beruházást a dubai székhelyű Middle East Development LLC finanszírozza, amelynek vezetője Tarek M. bin Laden sejk. A tervek szerint a projekt a 25 hektáros helyszínen az iroda- és rekreációs funkciók mellett tartalmaz majd konferenciaközpontot, gasztronómiai centrumot, egy 7 csillagos hotelt és egy bevásárlóközpontot is. Afrika egyébként nem tobzódik a felhőkarcolóktól, hiszen a jelenlegi legmagasabb tornya, a 222 méter magasságú dél-afrikai Carlton Centre Johannesburgban immár 1973 óta őrzi a kontinens legmagasabb épülete címet.

A fejlesztők azért is választották Marokkót, mert politikailag stabil, modern ország, mintegy Afrika és Európa valódi találkozási pontja. A beruházók egyébként nem csupán egy szimpla tornyot látnak az épület mögött, hanem az egész marokkói gazdaság fellendülését, a turizmus fejlődését és a munkanélküliség csökkenését várják a gigafejlesztéstől. Mindenesetre a projekt még csak a kezdeti fázisban tart, a befektetők most keresik a legideálisabb helyszínt a projekt elindítására. Elméletileg az építkezés 2015-ben indulna, és 2018-ban adnák át az épületet. Majd meglátjuk.

 

SOCIAL BOX