Íme az amerikai futball székháza New Yorkban

A napokban rendezték meg az USA legnagyobb szabású sportrendezvényét, a Super Bowlt, ennek apropóján érdemes megnézni az 1920-ban megalakult NFL, azaz a National Football League New York-i székhelyét. Az NFL a legnagyobb amerikai futball szövetség, amely még a hatvanas évek végén egyesült a legnagyobb rivális szervezettel, így azóta uralja a sportágat a tengerentúlon. A bajnokság […]

A napokban rendezték meg az USA legnagyobb szabású sportrendezvényét, a Super Bowlt, ennek apropóján érdemes megnézni az 1920-ban megalakult NFL, azaz a National Football League New York-i székhelyét. Az NFL a legnagyobb amerikai futball szövetség, amely még a hatvanas évek végén egyesült a legnagyobb rivális szervezettel, így azóta uralja a sportágat a tengerentúlon. A bajnokság csúcspontját jelentő döntőt, azaz a Super Bowl-t olyan hatalmas médiaérdeklődés övezi, hogy már most berendezték a 2016 januári döntő eseményt lebonyolító bizottság új irodáját. A jövő évi esemény az 1967 óta megrendezésre kerülő Super Bowl 50. születésnapja lesz, így különösen nagy hangsúlyt fektetnek a rendezvényre.

De ne szaladjunk annyira előre, hanem nézzük meg az NFL székhelyét, amely a sportág hihetetlen amerikai népszerűségéhez méltó helyen méltó módon lett berendezve. A 18 ezer négyzetméteres székhely kialakításának egyik legfontosabb célkitűzése volt, hogy a dizájn tükrözze a szövetség erős brand identitását. Ennek érdekében a tervezők szorosan együttműködtek a szövetség kreatív csoportjával, hogy az NFL mint márkanév egy lenyűgöző környezetben tűnjön fel minél nagyobb nyilvánosság előtt.

A többszintes iroda magába foglalja az általános irodateret, a konferenciatermeket, beleértve a Liga Szobát, ahol a klubtulajdonosok találkoznak, az alkalmazottak kávézóját teljesen felszerelt konyhával, a médiaszobát és egy összekötő lépcsősort a négy emelet között, valamint egy fitnesz centrumot. Az egyes emeletek mindegyike reprezentálja az NFL négy fő pillérjének egyikét, vagyis a játékot, a csapatokat, a szurkolókat és az innovációt. Az építészeti kialakítás, a bútorok és a grafikai megoldások az adott szint tematikájának szolgálatában alakítanak ki egységes képet emeletenként. Emellett a két külső terasz biztosítja a különleges panorámát a munkatársaknak és a látogatóknak, egyik a recepció mellett, míg a másik a kantin mellett található.

A tervező csapat annyira komolyan vette a munkáját, hogy az NFL számára előzetesen készített egy tesztanyagot, amelyek azt mutatták be, hogy a különböző tervezési megközelítések hogyan alakítják az alaprajzi struktúrát és hogyan képesek támogatni a munka hatékonyságát. Ezek a tervek abban is segítették a szövetséget, hogy a flexibilis alaprajz támogassa a jövőbeni változásokat és kielégítse a bővülés új területigényeit. A közösségi zónák az emeletek sarkaiban kaptak helyet, így a munkaállomások maximálisan el vannak látva természetes fénnyel. A játék energiáját és erejét az alaprajzi kialakítás is elősegíti, amelyet különböző építészeti elemekkel dinamizáltak.

SOCIAL BOX