A pokoli sivatagba építenek egy felhőkarcolót

A sivatagos Szahara nehéz életfeltételeinek próbál megfelelni ez a koncepció, amely az elvadult tájba egy vertikális várost, azaz egy hatalmas tornyot képzel el. Marokkóban mintegy 780 ezer négyzetméternyi „telken” építenék fel a különös épületet, amely mintegy 450 méter magasságú lenne, vagyis a Budai hegyek jelentősebb ormaival megegyezően kúszna az ég felé. Az ingatlan vegyes funkcióval […]

A sivatagos Szahara nehéz életfeltételeinek próbál megfelelni ez a koncepció, amely az elvadult tájba egy vertikális várost, azaz egy hatalmas tornyot képzel el. Marokkóban mintegy 780 ezer négyzetméternyi „telken” építenék fel a különös épületet, amely mintegy 450 méter magasságú lenne, vagyis a Budai hegyek jelentősebb ormaival megegyezően kúszna az ég felé. Az ingatlan vegyes funkcióval üzemelne, hiszen hotelt, lakásokat, éttermeket, múzeumot, irodákat és meteorológiai megfigyelőállomást is kialakítanának benne. Ez a vertikális város a tervezők szerint mérföldkő lehet a sivatagi élet tekintetében, hiszen az extrém éghajlat mellett teljesen önellátó lenne és az energiát is saját maga termelné meg a hatalmas homlokzati felületeken elhelyezett berendezésekkel, miközben az árnyékolók a hűtőfunkciót is ellátnák.

Távolról egy méretes sziklának tűnik az épület, azonban ha közelről szemügyre vesszük, akkor láthatjuk, hogy a tornyot a keleti bazárokra emlékeztető utcarendszer venné körbe, amelyek tömegükben homokos dűnékre emlékeztetnek. Ha belépünk majd az épületbe, akkor a földszinten rögtön egy hatalmas medencébe botlunk, amely a pokoli sivatagban igazi felüdülés. Körben a több emeletnyi átriumban a vizet csodás vegetáció, életerős fák vennék körbe, így mint egy oázis bontakozik ki előttünk a fogadó tér. A medence pedig csodásan tükröződne az átrium üvegfelületein.

Egyébként is számos teret alakítanának ki a játékra, az úszásra vagy éppen az imádkozásra a felsőbb emeleteken is, ahol ráadásul pazar panorámát kínálnak. Az más kérdés, hogy a perspektíva meglehetősen bizarr, hiszen a végtelen sivataggal nézhetünk farkasszemet az örökkévalóságig. De ne ijedjünk meg, a tervezők sem arra ítélnék a látogatókat vagy az itt élőket, hogy száraz lábbal járják be a sivatagot, hiszen legfelül, a meteorológiai obszervatórium szomszédságában helikopter-leszállót telepítenének.

Kérdéses, hogy az irodákat kik vehetnék igénybe, mindenesetre a szálloda luxusszolgáltatásaira biztos lenne kereslet azon dúsgazdag ügyfelek körében, akik már nem tudnak mit csinálni jó dolgukban, így ide is kiruccannának helikopterrel egy-két napra, hogy relaxáljanak az extrém díszletek között.

Képek: Manal Rachdi OXO Architectes + Nicolas Laisné Associés

SOCIAL BOX