Újabb űrállomás épül a Szilícium-völgyben

A számítógépes grafikával foglalkozó Nvidia még 2013-ban mutatta be grandiózus terveit, amely szerint Santa Clara-ban építi fel új campusát, ahol több mint 50 ezer négyzetméteren alakítanak ki munkahelyet. Akkoriban úgy tekintettek a projektre, mint amely a Szilícium-völgyet is megrázza innovatív megoldásaival, akár csak az Apple, a Google, a Samsung vagy éppen a Facebook terve. A […]

A számítógépes grafikával foglalkozó Nvidia még 2013-ban mutatta be grandiózus terveit, amely szerint Santa Clara-ban építi fel új campusát, ahol több mint 50 ezer négyzetméteren alakítanak ki munkahelyet. Akkoriban úgy tekintettek a projektre, mint amely a Szilícium-völgyet is megrázza innovatív megoldásaival, akár csak az Apple, a Google, a Samsung vagy éppen a Facebook terve. A tervezők egy sokszög alakú formációban gondolkodtak, hiszen a számítógépes grafika egyik meghatározó eleme ez az alakzat, így rögtön brandépítésnek is kiváló a leendő épület formavilága.

Két évvel később végre elkezdődtek a 36 hektáros helyszínen a bontási munkálatok, hogy a különleges háromszög formájú ingatlan felépülhessen a némileg módosított tervek alapján. Az összköltség a sajtóhírek szerint eléri a 300 millió dollárt. A cég volumenét jól jelzi, hogy 2015. januári adatok szerint több mint 9000 alkalmazottat foglalkoztatnak, vagyis egy év alatt csaknem 5%-kal nőtt a munkaszervezet. A belső terekről egyelőre nem sokat tudunk, mindenesetre a kollaborációra épülnek, így a hatalmas lépcsősorok elősegítik majd a kommunikációt és a spontán megbeszéléseket, az ingatlan szíveként funkcionáló lobby pedig a nagybetűs tevékenységek központja lesz.

A Nvidia campusa a tervek szerint 2017 végére elkészül, hogy a dolgozók végre egy helyre költözhessenek a cég által bérelt nyolc ingatlanból. Eredetileg egyébként 200 ezer négyzetméternyi irodatérben gondolkodtak, de aztán a válság keresztülhúzta a számításokat, és egy kicsit közelebb kerültek a realitásokhoz. Így végre a Nvidia a környék nagyágyúinak a nyomába eredhet, hiszen az Apple Campus 2 Cupertinóban már javában épül, a Samsung is szerkezetkész állapotba hozta a 10 emeletes projektjét San Jose-ban, a Facebook pedig éppen befejezte a Frank Gehry-féle „Building 2” nevezetű ingatlanegyüttest, míg a Google egyelőre a tervek hivatali jóváhagyására vár.

SOCIAL BOX