Tematikus irodák 1. rész – Google Zürich

A Google svájci bázisának legfőbb tematikája a játék és a játékosság. Olyan, mintha ők a „játszva tanulunk” elvét átkonvertálták volna „játszva dolgozunk”-ra. És milyen jól tették! Egy kis saroknyi részt sem hagytak betöltetlenül és funkció nélkül a tervezők. Ameddig a szem ellát, mindenhol játékok és vidám installációk találhatóak. A megszokott csúszdák tömkelege és variációi ebben az […]

A Google svájci bázisának legfőbb tematikája a játék és a játékosság. Olyan, mintha ők a „játszva tanulunk” elvét átkonvertálták volna „játszva dolgozunk”-ra. És milyen jól tették! Egy kis saroknyi részt sem hagytak betöltetlenül és funkció nélkül a tervezők. Ameddig a szem ellát, mindenhol játékok és vidám installációk találhatóak. A megszokott csúszdák tömkelege és variációi ebben az irodában sem maradhattak el, ám egy másik csúszásra alkalmas tárgyat is beépítettek: a zürichi létesítményben tűzoltórúddal is megoldható a közlekedés – természetesen csak lefelé. Mit sem érne a játékos téma tornaterem nélkül? Egy rögtönzött kosár- és focipálya is megtalálható az irodában. Aki mégsem szeretne annyira elfáradni a munkák közti szünetekben, csocsó-, léghoki- és pingpongasztalokon mérheti össze tudását kollégáival. A még ennél is lustább játékosoknak játékszoba is a rendelkezésükre áll, ahol nem kell más a megmérettetésekhez, csak a tulajdon tíz ujjuk.

A kikapcsolódáshoz sokat tesznek hozzá a sajátos közösségi terek is. Az irodai prezentációk megtartására külön moziszoba áll a dolgozók rendelkezésére, melyet természetesen más célokra is használhatnak. Másik különleges helyisége a koncertterem, mely méreténél fogva inkább kisebb jamelgetésekre alkalmas. A pihenésről pihenőszobák és spa-részleg gondoskodik, ahol egymástól elkülönítve kényelmes masszázságyakon relaxálhatnak a munkatársak. Az egyik helyiségben a hátradönthető bőrfotelek mellett a sötét hangulatvilágítás és az akváriumban úszkáló halak segítik ellazulni a fáradt dolgozókat.

A Google ismét előszeretettel alkalmazta a small spaceseket, azaz a kis helyiségeket, melyek nem mindennapi látványt nyújtanak: iglukban, kunyhókban, tojásokban, közlekedési eszközökben és az őserdő apró zeg-zugaiban is dolgozhatnak a beosztottak hangulatuktól függően. A bútorok sem nevezhetőek átlagosnak: csónak, gumiabroncs, felfújható strandfotel, függőágy és óriás párnák szolgálnak ülőalkalmatosságul. Anyaghasználatban sem volt hiány, szinte nem létezik olyan elem a földön, amit ne használtak volta föl az iroda belső tereinek megalkotásához.

Erre az irodára mondja akárki is, hogy nem dolgozna benne szívesen!

 

SOCIAL BOX