Így lesz egy raktárból modern iroda

A MAT stúdiónak Rotterdamban és Pekingben is van irodája, mi most a kínai egységet vesszük jobban szemügyre. A MAT tevékenységi köre egyébként nagyon friss és nagyratörő, akárcsak az irodájuk arculata. A cég a tervezési folyamatoknál a felmerülő urbanizációs igényeket és folyamatokat is szem előtt tartják, a cél, hogy építészetileg törekedjenek az összes lehetőség megvalósítására. Egy […]

A MAT stúdiónak Rotterdamban és Pekingben is van irodája, mi most a kínai egységet vesszük jobban szemügyre. A MAT tevékenységi köre egyébként nagyon friss és nagyratörő, akárcsak az irodájuk arculata. A cég a tervezési folyamatoknál a felmerülő urbanizációs igényeket és folyamatokat is szem előtt tartják, a cél, hogy építészetileg törekedjenek az összes lehetőség megvalósítására. Egy sor tervezési kisebb- és nagyobb projekttel büszkélkedhetnek, város felújítási- és regenerációs beruházások, kulturális megbízatások, otthoni és irodai kialakítások állnak a MAT háta mögött. A tervezés során az összes urbanizációs folyamatot végigjárják, a történelemtől kezdve a kultúrán át a jelenkori népesség-összetételig minden szempontot figyelembe vesznek. Kinek szól és mi acélja? Ezek az alapok, ahonnan kiindulnak.

A stúdió Peking egyik üzleti negyedében, Chaoyang kerületben található. A betongyárból transzformált iroda előző funkciójánál fogva hatalmas méretekkel rendelkezik. Az eredetileg egyterű, rácsos szerkezetű raktárnak 6 méret magas a legalacsonyabb pontja és 9 méter magas a gerincnél a belmagassága. A terek szeparálhatósága fontos volt, hiszen az egy nagy légtér nem alkalmas a kreatív folyamatok sikeres megálmodásához, így egy nagy közbeékelt térből ágazik ki a többi, kisebb egység funkcionalitás szerint. Az átriumból – nevezzük így – nyílnak a tárgyalók, az irodák és a logisztikai terek is. Az átrium a központja az egész irodának, itt található az étkező és a társalgó is. Ez a helyiség is többfunkciós, brainstormingokat és workshopokat is tartanak a nagy asztalnál, de csapatépítésre és irodai ünnepségekre is alkalmas a hely

Az irodai kialakításnál a két legfontosabb dolog az interaktív és rugalmas terek megalkotása volt. Az egyenlőség, vidámság, inspiráció kulcsszavak mentén indultak el a tervezők. A nagy teret különféle szintekkel tették hasznosabbá és játékosabbá, így egy tenyérnyi hely sem maradt kihasználatlanul. A nagy belmagasságnak köszönhetően egy egész szintet is sikerült közbeékelni. A rugalmasság jegyében a földszinten olyan mozgatható falakat is terveztek, melyeket a dolgozók kedvükre variálhatnak. A fő irányvonal a „boxing” volt, azaz négyzetesen álmodták meg az egész munkahely belső miliőjét. A minimalista formaelemhez természetesen fehér szín és gyér berendezés dukál, ám mégsem unalmas a kompozíció. Egy-egy élénkebb színt csempésztek az irodába, főleg a kék és a sárga tűnik fel itt-ott. Természetesen a növények is hozzájárulnak a barátságosabb hangulathoz, tele van az iroda páfrányokkal és pálmákkal. A világításnál is a flexibilitás volt az elsődleges szempont, így az álmennyezetbe rejtett szpotlámpáktól kezdve a lelógó LED-füzérig mindenféle fényforrás megtalálható. 

SOCIAL BOX