Hogyan lehet hazánk a digitális ipari forradalom nyertese?

Javában zajlik a digitális, más szóval negyedik ipari forradalom, mely szakértők szerint legalább annyira meg fogja változtatni a gazdasági és társadalmi berendezkedést, mint a modern gőzgép elterjedése a 18. században. A magyar cégek nap, mint nap egyre több digitális, innovatív technológiával jelennek meg a piacon, melyek a kitörési pontot is jelenthetik a gazdaság számára. Milyen […]

Javában zajlik a digitális, más szóval negyedik ipari forradalom, mely szakértők szerint legalább annyira meg fogja változtatni a gazdasági és társadalmi berendezkedést, mint a modern gőzgép elterjedése a 18. században. A magyar cégek nap, mint nap egyre több digitális, innovatív technológiával jelennek meg a piacon, melyek a kitörési pontot is jelenthetik a gazdaság számára. Milyen okostechnológiai megoldásokat tudunk nyújtani a világpiacnak? Mely iparágakban vagyunk igazán versenyképesek? A SMART 2016 konferencia 2016. május 23-án több mint 100 előadás keretében mutatja be a legfrissebb hazai és nemzetközi tech trendeket.

A digitalizáció felrobbantotta a vállalati kommunikációt

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a vállalati élet keretei új értelmet nyernek: újra kell definiálnunk a munkaidő, az együttműködés, a vállalati tudásvagyon témakörét, ahogyan az információs rendszerek, vagy a transzparencia is új értelmet nyernek. Nem beszélve az információ biztonsági aggályokról vagy a különböző generációk egymásra hatásáról. A SMART 2016 többek között ezeket a kérdéseket is vizsgálja.

Smart farming: az agrárium forradalma

A szenzorok, a dolgok internete, a Big Data a mezőgazdaságot is teljesen új alapokra helyezi. Hazánk kiváló adottságokkal rendelkezik az agrárium területén, azonban hatékonyságban nagy a lemaradásunk a fejlett, nyugati országoktól. Az okostechnológia azonban ezen könnyedén képes változtatni, amit szerencsére egyre több fejlesztőcég ismer fel. Az egyik, a konferencián bemutatkozó agrárinformatikai projekt az IoTree, mely összegyűjti és felhőben tárolja a különböző szenzorok által továbbított adatokat a páratartalomra, fényviszonyokra, hőmérsékletre és a talaj nedvességtartalmára vonatkozóan üvegházakban.

Énektanárból szoftverfejlesztő négy hónap alatt?

Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a hazai munkaerőpiacról több mint 20.000 IT szakember hiányzik, európai uniós szinten pedig mintegy 1 millió betöltetlen állás van az informatikai területen. A felsőoktatás képtelen megoldani a helyzetet és az akkreditáció lassúsága elavulttá teszi a megszerezhető szaktudást. Beruházások tömege marad el a munkaerőhiány miatt, miközben egyetemet végzett fiatalok tömege munkanélküli, esetleg végez képzettségénél alacsonyabb szintű munkát. Ezt a problémát már egyre több hazai kezdeményezés próbálja orvosolni, szaporodnak a fejlesztőket képző „kóder” akadémiák. A SMART 2016 konferencián is több ilyen cég mutatkozik be, melyek azt ígérik, hogy négy hónap alatt szoftverfejlesztőt faragnak akár egy énektanárból is.  

A SMART 2016 konferencia az okostechnológia aktualitásai mellett idén a Telekom nemzetközi innovációs versenyének (Telekom Innovation Contest), valamint startup seregszemléjének (Telekom Innovation Expo) is otthont ad.

További információ és regisztráció: www.smconf.hu // SMART Konferencia FB oldala