Ilyen szuper helyen dolgoznak egy osztrák vasúttársaság dolgozói

Az egyik legegyszerűbben megvalósítható térelválasztó elem a függöny. Nem kell hozzá más, csak néhány sín a plafonra és drapériák. Ausztria legnagyobb, állami vasúttársasága, az ÖBB Bécsben található székhelyénél láthatunk ötletes megoldásokat a terek elválasztására. Az egyedi és különleges vállalati dizájn központi eleme a függöny, mely az épület mind a 23 emeletén végigvonul. Mérete elképesztő, összesen […]

Az egyik legegyszerűbben megvalósítható térelválasztó elem a függöny. Nem kell hozzá más, csak néhány sín a plafonra és drapériák. Ausztria legnagyobb, állami vasúttársasága, az ÖBB Bécsben található székhelyénél láthatunk ötletes megoldásokat a terek elválasztására. Az egyedi és különleges vállalati dizájn központi eleme a függöny, mely az épület mind a 23 emeletén végigvonul. Mérete elképesztő, összesen 3600 méter hosszú! A függönyök szakaszonként mozgathatóak, így bárhogy lehet őket elrendezni az adott térben. Mivel az irodában nem szerettek volna új és fix falakat felhúzni, ezért döntöttek emellett a megoldás mellett. A nyitott terek zárttá alakíthatók és könnyedén leválaszthatóak belőle kisebb terek. Az irodákat is ezzel választják el a folyosóktól, a tárgyalók szintén színpadias függönytakarásba burkolózhatnak egy-egy meeting idejére. Egyértelmű, hogy a különleges térelválasztók viszik a prímet, de ne menjünk el szó nékül a berendezés mellett sem. A bútorok mindegyike a mostanság igen népszerű letisztult stílust képviselik, a fehér, a fekete és a szürke színek uralják a teret, melyeket néhol az ÖBB-re jellemző piros elemek bontanak meg. A lobbyban és közös helyiségekben előszeretettel használnak zajcsillapító foteleket, hogy a beszélgetések ne zavarják a kollégák tevékenységeit.

A dizájn az utazás élményét és a mozgást szerette volna megjeleníteni az irodában is. Éppen emiatt a függönyökön megjelenő minták olyanok, mintha a vonat ablakából kitekintve látnánk őket. A drapériákon lévő kedves képek Ausztria különféle tájait mutatják be, ahová vonattal könnyedén eljuthat az ember. Találkozhatunk őzikékkel, csodaszép erdőkkel, szarvasmarhákkal és az Alpok pazar csúcsaival is, olyan, mintha nem is függönyök, hanem festmények lennének. A különböző munkaterületeken máshogy néznek ki a függönyök és a falak is. Például az aranyos, már-már meseszerű képek mellett megjelenik a társaság vasúti hálózata is – művészi és absztrakt formában –, ráadásul az anyag színe RGB színváltós fényekkel megváltoztatható. Ilyen környezetben milyen jól nézhet ki egy céges buli, nem?

TIPP: Egy új iroda kialakításakor lehetőleg gondolkozzunk előre, és minél több függönytartót helyezzünk a plafonra, mert a jövőben lehet, hogy az iroda változik, és a könnyen variálhatóság miatt ez praktikus szempont. Az a szerencse, hogy a tartóelemeket utólag is felszerelhetjük, így nem kell kétségbeesni, ha szeretnénk teljesen átrendezni az irodát, vagy nem gondoskodtunk elég sínről.

Fotók:paul-ott

SOCIAL BOX